Krant

Werkstukken en spreekbeurten

Bezorg jij een krant? Dan ben je de laatste schakel tussen het nieuws en de lezer.

Hoe wordt een krant gemaakt?

Nieuws uit de hele wereld, dat is waar internationale persbureaus op uit zijn. Deze organisaties hebben overal journalisten in dienst. Zij verzamelen nieuws en sturen dit aan krantenredacties in verschillende landen. Bij het Algemeen Nederlands Persbureau, het ANP, wordt het nieuws uit Nederland verzameld. Op de krantenredactie beslissen de redacteuren welk nieuws er in de krant komt. Journalisten schrijven ook eigen artikelen: extra achtergrondinformatie bij het nieuws, een verslag van een gebeurtenis of een interview. De beeldredacteur zorgt ervoor dat het nieuws en de foto's overzichtelijk op de pagina's komen. Tenslotte drukken grafici de krant en vrachtwagenchauffeurs brengen de stapels met kranten naar de depots. Hier kunnen winkels en krantenbezorgers hun kranten halen.

Het schrijven van een nieuwsartikel

Het werk van de journalist begint bij een gebeurtenis en eindigt in een nieuwsartikel. Voordat een journalist een nieuwsartikel kan schrijven, moet hij bepalen of het wel echt nieuws is. Daarvoor stelt hij drie vragen:

  • Gaat het over iets wat vandaag of gisteren is gebeurd?
  • Is het iets waar je van opkijkt? Gewone dingen zijn geen nieuws.
  • Is het belangrijk om te weten?

Is het antwoord drie keer 'ja', dan gaat de journalist op zoek naar informatie. Hij stelt vragen aan allerlei personen. Het is belangrijk dat hij niet alleen tegenstanders hoort maar ook voorstanders. Beide meningen moeten in het artikel genoemd worden. Dat heet hoor en wederhoor. Ten slotte schrijft de journalist het artikel en stuurt het naar de redactie. Daarbij moet de journalist zich aan de feiten houden. Het is niet de bedoeling dat de lezer merkt wat de journalist er zelf van vindt. Voor het geven van een eigen mening zijn andere artikelen, zoals een column of een commentaar.

Digitaal

De eerste kranten werden zo'n vierhonderd jaar geleden gedrukt. Tegenwoordig verschijnen veel kranten niet meer alleen op papier, maar ook digitaal. Voor zo'n digitaal abonnement moet je ook geld betalen. Je kunt de krantenartikelen dan lezen op je telefoon of tablet.