Landbouw

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij 'Boer zoekt Vrouw' weleens gezien? Dat is een populair televisieprogramma waarin boeren een vrouw zoeken. Zij hebben meestal een stuk land en verdienen geld door planten te verbouwen of dieren te houden. Dit noem je landbouw.

Vroeger

Landbouw was vroeger een manier voor boeren om het gezin te voeden. Toen was er nog geen sprake van het produceren van producten om ze te verkopen. Tegenwoordig is landbouw een manier om handel te drijven. Producten worden op het land verbouwd en deze worden vervolgens weer verkocht. Landbouw kan worden onderverdeeld in verschillende activiteiten. Zo is er veeteelt, visteelt, bosbouw, boomteelt en nog veel meer.

Landbouwwerktuig

Het werk in de landbouw wordt vooral met machines gedaan. Vroeger niet: toen moesten de boeren veel met de hand doen. Zo'n machine die het handwerk in de landbouw vervangt, noem je een landbouwwerktuig. Deze werktuigen zorgen ervoor dat het werk op het land sneller gedaan wordt.

Subsidie

Om landbouw te stimuleren, geeft de overheid geld aan boeren om hun inkomen te verhogen. Dit geld noem je landbouwsubsidie. De grond in Nederland is namelijk erg duur en de lonen zijn hoog, waardoor landbouw in Nederland duurder is dan in landen waar de grond goedkoper is en de lonen lager zijn. Zonder subsidie zouden de Nederlandse boeren stoppen, terwijl het heel belangrijk is dat Nederland ook zelf voedsel produceert. Want stel nou dat Nederland door een oorlog of een natuurramp geen voedsel uit het buitenland kan halen… Dat zou een ramp zijn!

Klimaat en grondsoort

Wist jij dat het type landbouw sterk afhankelijk is van de grondsoort en het klimaat? Niet alle gewassen en planten hebben namelijk dezelfde hoeveelheid regen en zon nodig. Ook het soort grond waarin het goed kan groeien verschilt sterk. In een tropisch klimaat doen producten als rijst en cassave het goed, terwijl in een gematigd klimaat vooral graan, groenten en vruchten verbouwd worden. In Nederland verbouwen we veel graan, bladgroenten en aardappelen. Wist je ook dat er in Nederland meer varkens zijn dan mensen?