Misdaad

Werkstukken en spreekbeurten

Iemand die een misdaad pleegt, doet iets wat niet mag. Hij overtreedt de wet en daarvoor wordt hij gestraft door de politie of door de rechter.

Kleine en grote misdaden

Iedereen in Nederland moet zich aan dezelfde regels en wetten houden. Doe je dat niet, dan kun je gestraft worden. Een misdaad kan klein zijn, bijvoorbeeld iets stelen uit een winkel. Een misdaad kan ook groot zijn, bijvoorbeeld iemand ontvoeren en vermoorden. Een rechter ondervraagt de misdadiger en bepaalt welke straf er bij de misdaad past. Voor kleine misdaden wordt vaak een taakstraf opgelegd, bijvoorbeeld afval op straat opruimen. Iemand die een moord heeft gepleegd, moet naar de gevangenis. 

Vingerafdruk

De politie spoort misdadigers op. Wist je dat in het computersysteem van de politie veel vingerafdrukken opgeslagen zijn? Als de politie denkt dat een misdadiger op een bepaalde plek is geweest, zoekt ze op die locatie naar vingerafdrukken. In het systeem met vingerafdrukken kan de politie dan bekijken van wie de gevonden vingerafdruk is. Zo kan een misdadiger sneller opgespoord worden.