Oud en nieuw

Werkstukken en spreekbeurten

Oud en nieuw is een van de feesten die we in Nederland vieren. Maar waarom vieren we eigenlijk oud en nieuw?

Einde en begin

Met oud en nieuw sluiten we het oude jaar af en vieren we het begin van het nieuwe jaar. Dit doen we op oudjaarsavond en op nieuwjaarsdag. Oudjaarsdag is altijd op de laatste dag het oude jaar. Dit is op 31 december. Nieuwjaarsdag vieren we op 1 januari. Dit is de eerste dag van het nieuwe jaar.

Oudjaarsavond

Op oudjaarsavond komen we met vrienden en familie bij elkaar om feest te vieren. We eten dan vaak lekkernijen als oliebollen en appelflappen. Dat is een Nederlandse traditie die al heel lang bestaat. Ook blijven we tot middernacht wakker. Als het bijna twaalf uur is, tellen we af naar het nieuwe jaar. Als het dan echt twaalf uur is, wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar en barst buiten het vuurwerk los.

Nieuwjaarsdag

Ook de volgende dag wordt er nog feest gevierd. Sommige mensen geven dan een nieuwjaarsreceptie om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Een andere traditie is de nieuwjaarsduik. Misschien heb je dat weleens op tv gezien, of heb je er zelf aan meegedaan. Duizenden mensen springen dan in het ijskoude water van de Noordzee of een zwemplas.