Pesten

Werkstukken en spreekbeurten

Voor niemand is pesten leuk. Toch worden er dagelijks mensen gepest. Ook via internet of via de mobiele telefoon. Weet jij hoe deze vorm van pesten heet?

Plagen of pesten?

Plager en geplaagde zijn ongeveer even 'sterk'. Ze houden elkaar over en weer voor de gek. Tussen pester en gepeste is dit evenwicht er niet. De pester heeft de overmacht. Vaak gebeurt pesten in een groep. Pesters hebben bovendien de bedoeling het slachtoffer te kwetsen. Pesten kan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken en iemand voor het leven beschadigen.

Digitaal pesten

Pesten kan ook via internet en de telefoon. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden in een chatbox. Of via Facebook of WhatsApp. De pester kan ook vervelende foto's of filmpjes op het internet zetten. Of ongewenste e-mails of sms'jes versturen. Dat zijn allemaal vormen van digitaal pesten. Dit wordt ook wel cyberpesten genoemd.

Wat kun je doen tegen pesten?

Er zijn verschillende organisaties waar je terechtkunt om het pesten te melden. Je kunt bellen met de Kindertelefoon (ja, die is er óók voor jongeren!). Als je op internet gepest wordt vanwege je geloof, afkomst, seksuele voorkeur, geslacht of huidskleur, dan kun je ook terecht bij het Meldpunt Discriminatie Internet.

Zo kan het óók ...

De techniek achter het digitaal pesten kan ook op een positieve manier gebruikt worden. Dat deed de politie in Amsterdam. In Amsterdam worden veel mobiele telefoons gestolen. De telefoons worden door de daders zelf gebruikt of verkocht. De politie laat via de computer om de paar minuten een sms versturen naar de gestolen telefoon. Daarin staat: 'Deze telefoon is gestolen. Lever hem in bij de politie.' Op die manier maakt de politie het gebruik van gestolen telefoons bijna onmogelijk.