Prinsjesdag
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op die dag komen de koning en de leden van de Eerste en Tweede Kamer bij elkaar in de Ridderzaal. Maar waarom eigenlijk?
Op Prinsjesdag leest de koning de troonrede voor. Deze toespraak schrijft hij niet zelf, dat wordt voornamelijk door de minister-president en de andere ministers gedaan. De troonrede bestaat uit twee onderdelen: alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar en de plannen van de regering voor het nieuwe jaar.
Ridderzaal
De Ridderzaal staat aan het Binnenhof in Den Haag. Op het Binnenhof staan veel belangrijke gebouwen van de regering. Hier is ook de werkplek van de minister-president. De Ridderzaal werd meer dan zevenhonderd jaar geleden gebouwd als feestzaal voor graaf Floris de Vijfde van Holland. Midden in de zaal staat een grote troon voor de koning. Naast hem zit de koningin. Om hen heen zitten de leden van het Koninklijk Huis, de ministers, de staatssecretarissen en andere gasten.
Derde dinsdag
Prinsjesdag is niet altijd in september gehouden. In de negentiende eeuw werd de troonrede in november voorgelezen. Maar dat vond de regering eigenlijk te laat. Ze hadden dan maar weinig tijd om dingen te regelen voor het einde van het jaar. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 verplaatst naar de derde maandag in september.
Niet iedereen was blij met die verandering. Omdat er vroeger nog geen snelle auto’s waren, moesten sommige gasten al op zondag vertrekken om op tijd in de Ridderzaal te zijn. Vooral leden van de christelijke politieke partijen wilden liever niet op zondag reizen. Volgens hun geloof is de zondag een rustdag en dan mag je niet werken. Daarom werd Prinsjesdag in 1887 verplaatst naar de derde dinsdag in september.
Koets
Voordat de troonrede wordt voorgelezen, rijden de koning en de koningin in een koets naar de Ridderzaal. Er staan dan veel mensen langs de route naar hen te zwaaien. Na de troonrede rijden de koning en de koningin in de koets terug naar Paleis Noordeinde. Vanaf het balkon van het paleis zwaaien ze dan nog een keer naar de mensen.
Hoedjesparade
Een andere traditie op Prinsjesdag is de hoedjesparade. De vrouwelijke ministers en andere vrouwelijke gasten dragen dan een hoedje. Tweede Kamerlid Erica Terpstra begon hiermee in 1977. Zij vond dat iedereen er zo saai uitzag. Daarna namen andere vrouwen deze gewoonte over. Tegenwoordig is op Prinsjesdag een bonte verzameling aan hoedjes te zien: van klein tot groot, van serieus tot grappig.
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Clipphanger
Ruim tweehonderd jaar Prinsjesdag
bron: Schooltv/EenVandaag in de klas
-
bron: YouTube/Rijksoverheid
Prinsjesdag: Waar gaat het eigenlijk over?
bron: YouTube/NOS op 3
Meer over Prinsjesdag op andere sites
-
Wikipedia
Informatie over Prinsjesdag.
-
Het Koninklijk Huis
Leer meer over de traditie en ceremonie op Prinsjesdag.
-
Eerste Kamer der Staten-Generaal
Uitgebreide beschrijving van Prinsjesdag.
-
Wikipedia
Wat is de troonrede?
-
Het Koninklijk Huis
Wat doet de koning op Prinsjesdag?
-
Rijksoverheid
Weetjes over Prinsjesdag.
-
Wikipedia
Informatie over de Ridderzaal.
-
Het Koninklijk Huis
Meer feitjes over de Ridderzaal.
-
Rijksoverheid
Vragen en antwoorden over Prinsjesdag.