Reclame

Werkstukken en spreekbeurten

Er wordt zo veel reclame gemaakt, dat het je vaak niet eens meer opvalt. Reclame is overal: op televisie, op internet, in de krant, op straat, op je kleding ... Waarom wordt er reclame gemaakt?

Wat is reclame?

Om je producten te kunnen verkopen, moet je de aandacht trekken van mogelijke kopers: reclame maken. Ook voor idee├źn of een politieke partij kun je reclame maken. Dan noemen we het propaganda of werving.

Hoe bereik je je klanten?

Ten eerste moet je weten wie je producten willen kopen, bijvoorbeeld jongeren of juist ouderen. Vervolgens bedenk je hoe je deze doelgroep het beste kunt verleiden. Grote bedrijven huren hiervoor meestal een reclamebureau in. Vaak wordt er een onderzoek uitgevoerd om te kijken welke aanpak de meeste kans op succes biedt.

Kun je een klacht indienen over reclame?

Als klant moet je er rekening mee houden dat een product in de reclame vaak mooier wordt voorgesteld dan het is. Als een product heel anders is dan in de reclame wordt gezegd, kun je een klacht indienen bij de Consumentenbond. Ook zijn er diverse tv-programma's, waarin vooral klachten worden besproken. Vind je een bepaalde reclame misleidend of gewoon niet kunnen? Dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie.

Op internet staan sites waar producten met elkaar worden vergeleken. Hier kun je gericht zoeken naar producten van een bepaald merk of type. Zo kun je voordat je iets koopt, lezen wat de ervaringen daarmee zijn.