Social media

Werkstukken en spreekbeurten

Zit jij vaak met je telefoon in de hand? Even een berichtje maken of checken wat je vrienden aan het doen zijn. Social media zijn leuk, maar je kunt jezelf er ook behoorlijk mee in de nesten werken …

Wat zijn social media?

Social media is een verzamelnaam voor alle internetmiddelen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen. Denk hierbij aan websites en apps. Op social media kan iedereen teksten plaatsen. Maar ook foto’s, video’s en muziek. Vaak kunnen andere mensen hierop reageren en het weer delen met anderen. Ook kun je via social media mensen van over de hele wereld volgen.

Sociaalnetwerksites

Bekende voorbeelden van social media zijn internetsites als YouTube, Facebook, Twitter en LinkedIn. Je noemt dit ook wel sociaalnetwerksites. Ook apps op je telefoon horen bij social media. Voorbeelden daarvan zijn WhatsApp, Instagram en Snapchat. Een dating-app zoals Tinder valt ook onder social media.

Computer, tablet, smartphone

Mensen maken gebruik van social media via hun computer, tablet of smartphone. Een tablet is een dunne, platte computer. Er zit geen los toetsenbord bij, dat verschijnt op je scherm als je iets wilt typen. Een tablet op schoot is gemakkelijker dan een computer. Je kunt er bijvoorbeeld spelletjes op spelen of je Instagram op checken. Een tablet wordt vaak een iPad genoemd. Dit komt doordat de iPad van het merk Apple de bekendste is. Een smartphone is een telefoon waarmee je toegang hebt tot internet. Het is eigenlijk een klein computertje. Waarschijnlijk heeft iedereen uit je klas wel een smartphone. Kun je je voorstellen dat dit zo’n 10 jaar geleden nog helemaal niet zo gebruikelijk was?

Cyberpesten

Social media zijn bedoeld om op een leuke manier contact met elkaar te hebben. Maar helaas wordt er regelmatig gepest via internet. Dit heet cyberpesten. Het is immers makkelijker om iemand uit te schelden via een berichtje dan in het echt. Zeker als je het doet bij iemand die je in het echt niet eens kent. Een voorbeeld van cyberpesten is iemand in een chatbericht uitschelden of zelfs bedreigen.

Sexting

Sexting is een samenstelling van de Engelse woorden sex (seks) en texting (berichtjes sturen). Sexting is het versturen van sexy foto’s of spannende berichtjes via bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram en Facebook. Dit kan leuk zijn als je verkering hebt. Maar het wordt een ander verhaal als zo’n foto van jou wordt verspreid via social media, door bijvoorbeeld je ex of door een onbekende met wie je hebt gechat. Je hebt de foto in vertrouwen verstuurd en die wordt dan zonder toestemming openbaar gemaakt. Vaak kunnen veel mensen die dan zien. Het is dus verstandig om niet zomaar alles via social media te versturen. Mocht je hiermee te maken krijgen, dan kun je het beste iemand die je vertrouwt om hulp vragen of in sommige erge gevallen zelfs aangifte doen bij de politie.