Supermarkt

Werkstukken en spreekbeurten

Je doet vast weleens een boodschap bij de supermarkt. Weet jij wat er verkocht wordt in een gespecialiseerde supermarkt?

Geschiedenis

Al sinds de Romeinse tijd wordt er gehandeld in levensmiddelen. In de middeleeuwen waren er veel markten en reisden marskramers rond met hun handelswaar. Kruideniers verkochten onder andere kruiden en waren daardoor ook een soort drogist en apotheker. In de zestiende eeuw werden producten als tabak, koffie, thee en specerijen naar Nederland gehaald. Markten en marskramers werden langzaamaan vervangen door vaste verkooppunten.

Zelfbediening

In kruidenierswinkels werd alles voor je afgewogen en verpakt. In de Verenigde Staten ontstonden vroeg in de twintigste eeuw de eerste zelfbedieningswinkels. In 1948 werd in Nederland de eerste zelfbedieningswinkel geopend. Vanaf de jaren zeventig verdwenen vrijwel alle kruidenierswinkels door de opkomst van de supermarkt.

Supermarktketens

Nu kennen we talloze supermarkten. Ze zijn vaak onderdeel van een keten. De grootste Nederlandse supermarktketen is Albert Heijn, gevolgd door Jumbo. Albert Heijn is eigendom van de megagrote vennootschap Ahold Delhaize. Bol.com en Etos bijvoorbeeld zijn ook eigendom van dat bedrijf. 

Gespecialiseerde supermarkten

Er komen steeds meer gespecialiseerde supermarkten. Bijvoorbeeld Chinese, Turkse, Poolse en Surinaamse. Zij verkopen producten uit het land van herkomst die in een algemene supermarkt vaak niet verkocht worden. In biologische supermarkten kun je producten kopen die je ook in algemene supermarkten vindt, maar dan de biologische variant met een keurmerk. Naast specialisatie is ook het online bestellen en laten bezorgen van je boodschappen populair.