Veeteelt

Werkstukken en spreekbeurten

Eet jij 's ochtends bij het ontbijt een eitje? Of haal je weleens een hamburger bij McDonald's? Deze producten komen uit de veeteelt.

Herkomst

Alles wat jij eet en drinkt, komt ergens vandaan. Melk komt meestal van een koe, eieren van een kip en een hamburger is vaak gemaakt van rundvlees. Al deze producten liggen in de winkel dankzij veeteelt. Veeteelt is het onderdeel van de landbouw waarbij dieren worden gehouden voor hun producten. Veeteelt kun je onderverdelen in verschillende categorieën. De bekendste zijn wel de pluimveehouderij, de varkenshouderij en de melkveehouderij. Kippen (een onderdeel van pluimveehouderij) vormen de grootste groep.

Veel dieren

In Nederland worden veel dieren gehouden voor de veeteelt. Wel meer dan 100 miljoen dieren! Denk aan geiten, kippen, schapen, varkens en runderen, maar ook aan eenden, konijnen en kalkoenen. 

Biologische veeteelt

Over het welzijn van de dieren die gebruikt worden voor veeteelt wordt vaak gediscussieerd. Vaak verblijft het vee in te kleine hokken of worden dieren onder slechte omstandigheden en met veel tegelijk vervoerd. Bij biologische veehouderijen proberen boeren diervriendelijker te produceren en rekening te houden met het welzijn van de dieren. Deze vorm van veeteelt wordt steeds populairder.

Maar niet alleen de dieren zelf kunnen last hebben van veeteelt. Het houden van vee is ook slecht voor het klimaat en het milieu. Al die dieren moeten namelijk vervoerd worden. Dat zorgt voor broeikasgassen in de lucht, wat meehelpt aan de opwarming van de aarde. In de scheten van koeien zitten ook zulke slechte stoffen. Omdat er plek moet zijn voor de dieren om te grazen, wordt er veel natuur weggehaald. En om vlees te maken, is er daarnaast heel veel water nodig. 

Wakker Dier

Een bekende actiegroep die opkomt voor dieren in de vee-industrie is Wakker Dier. De actievoerders van Wakker Dier vinden dat ieder dier recht heeft op een goed leven. Zij proberen bedrijven aan te spreken op dierenleed en vragen hun alleen zaken te doen met 'eerlijke boeren'. Daarnaast zoekt Wakker Dier ook vaak contact met de pers om hun acties en hun standpunten onder de aandacht te brengen bij alle Nederlanders.

Keurmerken

Om ervoor te zorgen dat er eerlijk en goed wordt gehandeld in de veeteelt, zijn er speciale keurmerken. Want hoe weet je nu of dat eitje in de supermarkt van een scharrelkip komt? Of dat de koe die de melk maakte wel naar buiten mocht? En of het varken lekker in de modder mocht rollen? Dat is te zien aan die speciale keurmerken op het product. Bepaalde organisaties en instanties kijken dan of de producten die uit de veeteelt komen wel op een juiste manier zijn gemaakt en van een goede plek komen. Nederland kent verschillende keurmerken voor scharreleieren en scharrelvlees, maar ook voor biologische producten.