Visserij

Werkstukken en spreekbeurten

Visserij is de naam voor alle manieren waarop vissen en schelpdieren uit het water worden gehaald. Welke vissen vangen vissers in Nederland? En wat is een visafslag?

Methodes

De meestgebruikte manier van vissen in de beroepsvisserij is met sleepnetten. Achter de vissersboot hang een groot net dat door het water wordt gesleept. Meestal wordt deze methode gebruikt voor de vangst van makreel. Een andere veelgebruikte methode is het gebruik van ringnetten. Een net wordt om een school vissen gespannen en van onder dichtgetrokken. Vervolgens haalt het schip het net binnen. De meeste haring wordt zo gevangen.

Visafslag

Nederlandse vissers vangen platvissen zoals schol, schar, tong en tarbot en rondvissen zoals haring, kabeljauw, makreel, schelvis, koolvis en poon. Heel vroeg in de ochtend brengen ze hun vangst naar de visafslag. Ze verkopen hun vis aan handelaren en vanaf daar gaat de vis naar winkels, markten en fabrieken.

Quotum

Vis vangen voor consumptie gebeurt al sinds mensenheugenis. Nederland is altijd al een visland geweest. Dat komt doordat we een echt waterland zijn. We moeten wel oppassen dat we niet te veel vissen vangen. Vissers mogen maar een bepaald aantal kilo's vis per dag vangen. Dit is bepaald door de Europese Unie om te voorkomen dat de zee wordt leeggevist (overbevissing). De hoeveelheid vis die gevangen mag worden, heet quotum.