Vluchtelingen

Werkstukken en spreekbeurten

Je hoort en leest er veel over in het nieuws: de afgelopen jaren zijn er veel mensen gevlucht uit hun eigen land. Ze zijn te voet of per boot op zoek gegaan naar een veilige plek.

Vluchten voor de oorlog

Vluchtelingen gaan vaak naar een ander land omdat er in hun eigen land een burgeroorlog woedt. Maar het is ook mogelijk dat er in hun land overstromingen zijn, bijvoorbeeld doordat het klimaat verandert. Er zijn dus verschillende soorten vluchtelingen. 

Te voet en per boot

Veel vluchtelingen komen uit SyriĆ« en Irak. In die twee landen is al een paar jaar een oorlog gaande. De vluchtelingen hebben geprobeerd om naar Turkije te gaan, maar dat land is vol. Daarom reizen ze door naar andere landen, zoals Nederland. Veel vluchtelingen stappen op een boot in de hoop een veilige plek te vinden. Maar op het water gebeuren regelmatig ongelukken, bijvoorbeeld als een boot te veel mensen moet vervoeren. Na een bootreis komen vluchtelingen meestal terecht in een vluchtelingenkamp waar ze tijdelijk kunnen wonen. Daar is het vaak vies en er is weinig eten en drinken. 

In Nederland blijven?

Niet alle vluchtelingen die naar Nederland komen, kunnen hier voor altijd blijven. Ze mogen een tijdlang in een opvangcentrum wonen. Daarna wordt gekeken of het voor de vluchtelingen veilig genoeg is om weer naar hun eigen land te gaan. Als dat niet zo is, mogen sommige vluchtelingen in Nederland blijven.

Van alle tijden

Niet alleen nu vluchten mensen hun eigen land uit. Dat is iets van alle tijden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog moesten ook veel mensen vluchten naar andere landen.