Apen

Werkstukken en spreekbeurten

Apen behoren net als mensen tot de dierenorde primaten (opperdieren). Deze zoogdieren komen op bijna alle continenten ter wereld voor. Alleen op Australië en Antarctica komen apen niet in het wild voor. Wist je dat er in Europa ook wilde apen leven?

Mensaap

Er zijn ontzettend veel soorten apen die er allemaal anders uitzien. Een van die soorten is de ‘mensaap’. We noemen deze soorten ‘mensapen’, omdat ze erg op ons lijken.

Mensapen zijn onder te verdelen in twee groepen: de kleine mensapen en de grote mensapen. Deze groepen bestaan weer uit verschillende aapsoorten en de mens. Wij behoren tot de grote mensapen, net als gorilla’s, chimpansees en orang-oetans. In tegenstelling tot de andere apen, hebben mensapen geen staart.

Chimpansee

Van alle mensapen lijkt de chimpansee het meest op mensen. De genen van mensen en chimpansees zijn zelfs voor 98 procent gelijk aan elkaar! Dat is nogal wat. Daarnaast lijken onze genen ook sterk op die van gorilla’s. Je kunt dus wel zien dat we dezelfde voorouder delen. Deze voorouder bestaat niet meer en het is al een tijdje geleden dat deze leefde: zo’n tien miljoen jaar.

De meeste apen leven in tropische oerwouden. Apen zijn sociale dieren en leven daarom vooral in groepen. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige apensoorten zijn solitaire dieren. Een voorbeeld hiervan is de orang-oetan.

Bomen

Apen leven vooral in bomen. Zij verplaatsen zich door van tak naar tak te slingeren. Toch zijn er ook apen die op de grond leven. Sommige soorten zijn namelijk veel te zwaar om in de bomen te klimmen. Er zijn ook apen die leven in koude berggebieden, zoals de Japanse Makaak. Zij hebben zich goed aangepast aan het leven in de sneeuw, bijvoorbeeld door een bad te nemen in warmwaterbronnen.

Huisdier

Het is in Nederland verboden om apen als huisdieren te nemen. Vroeger gebeurde dit wel eens. Maar zo’n schattig klein aapje in huis lijkt leuker dan het is. Apen hebben namelijk veel aandacht nodig en zijn niet zindelijk. En omdat het sociale dieren zijn, kunnen ze maar moeilijk alleen zijn.

De meeste apen zijn herbivoren. Dit betekent dat zij alleen planten, noten en vruchten eten. Maar sommige apen eten ook insecten en vogeleieren.