Beren

Werkstukken en spreekbeurten

Knuffelen met een beer is geen goed idee, ijsberen hebben het graag niet te warm en een koala is geen beer. Waarom niet? Dat lees je hier!

Geen knuffelberen

Beren zien er misschien lief uit, maar zijn dat allerminst! Het zijn roofdieren die met hun grote klauwen en scherpe tanden hun prooi makkelijk aan stukken kunnen scheuren. Behalve dat ze sterk en hongerig zijn, zijn ze ook nog eens heel groot en zwaar. En ze kunnen harder rennen dan je denkt. Het is dus geen goed idee om dicht bij een beer te komen om te bekijken welke soort het nu precies is, want beren zijn gevaarlijk. 

Winterslaap

Er zijn veel verschillende berensoorten. Een bekende soort bruine beer is de grizzlybeer. Bruine beren en zwarte beren wonen in berg- en bosgebieden en houden een winterslaap. In de winter is er namelijk te weinig eten, dus eten ze zich helemaal dik en rond en slapen dan een aantal maanden de winter door. Meestal is hun slaapplek een grot of andere beschutte plek. In die tijd drinken ze ook bijna niks.

Geen koukleum, die ijsbeer!

Een van de grootste berensoorten is de ijsbeer. Het is een geelwitte beer die voorkomt in het noordpoolgebied. Van alle berensoorten eet de ijsbeer het meeste vlees; zijn lievelingskostje is zeehond. Onder de dikke vacht van de ijsbeer zit een onderhuidse vetlaag van 10 centimeter. Hiermee houdt hij warmte vast en kan hij in ijskoud water zwemmen zonder te bevriezen. Door de vliezen die ijsberen tussen hun tenen hebben, kunnen ze zwemmen.

Berenweetjes

Wist je dat ...

  • beren 25 tot 35 jaar kunnen worden? 
  • de grootste berensoort de kodiakbeer is en deze wel zo'n 800 kilo kan wegen?
  • beren bijna alles eten, maar vooral vlees, vis, fruit, gras, insecten en honing?
  • bruine beren soms op schapen, herten en elanden jagen? 
  • beren zoolgangers zijn, wat betekent dat ze over een korte afstand een hoge snelheid kunnen halen?
  • ijsberen en reuzenpanda's bedreigde diersoorten zijn?
  • de koalabeer helemaal geen beer is, maar een buideldier?
  • een bruine beer ook zwart of grijs kan zijn en een zwarte beer ook bruin of wit?

Bedreigingen

Vroeger werd vooral op beren gejaagd voor hun vlees en hun vacht. Maar tegenwoordig is gal van beren erg gewild. Dat wordt gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Daarnaast worden beren ook bedreigd, doordat hun leefgebied wordt vernield. Ontbossing en de aanleg van wegen hebben ervoor gezorgd dat het leefgebied van bijvoorbeeld de reuzenpanda erg verkleind is. Om deze prachtige dieren te beschermen wonen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen sinds 2017 twee reuzenpanda's: Wu Wen en Xing Ya. Ze mogen maximaal vijftien jaar in Nederland blijven. Op 1 mei 2020 is hun eerste jong geboren! Dit is heel bijzonder, omdat reuzenpanda's in gevangenschap zich niet snel voortplanten.

Voor de ijsbeer is klimaatveranding een grote bedreiging. Door temperatuurstijging smelt het ijs, maar de ijsbeer jaagt juist vanaf het ijs. Als hij niet genoeg kan jagen, krijgt hij in de zomer niet genoeg voedsel en vet, waardoor hij de winter niet doorkomt. Als er minder ijs is, zal hij op andere plekken aan land komen. Omdat de ijsbeer gevaarlijk is voor de mens, zal er dan op hem gejaagd worden.