Bijen en hommels

Werkstukken en spreekbeurten

Imkers houden bijen om honing te produceren. Zij dragen speciale pakken, om te voorkomen dat ze gestoken worden. Ben jij weleens gestoken door een bij? Of was het misschien toch een hommel?

Een bij of een hommel?

Eigenlijk lijken bijen en hommels best wel op elkaar. Het zijn allebei insecten. Ze zijn familie van elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen. Een hommel is groter en zijn lijf is bedekt met zwarte, gele of oranje haren. Bijen zijn kleiner dan hommels en hebben minder haar op hun lijf. Een ander verschil is de honingvoorraad. Hommels hebben dat niet. Ze bewaren alleen een klein beetje nectar om de dagen door te komen waarop ze niks te eten hebben. Bijen hebben wel een honingvoorraad. Daar kunnen ze de hele winter mee vooruit.

Imker

Iemand die bijen houdt, is een imker. De bijen wonen bij een imker in speciale bijenkasten. Die kasten staan op plekken waar de bijen makkelijk nectar uit bloemen kunnen halen. Nectar is een zoete vloeistof en bijen maken daar honing van. Hommels maken geen honing.

Uiterlijk

Het lijf van bijen en hommels bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. Ze ruiken allebei met hun voelsprieten. Die zitten boven op hun kop.

Vrouwtjes steken

Ben je weleens gestoken door een bij of een hommel? Alleen de vrouwtjes kunnen steken. De mannetjes niet. Bijen en hommels steken met een angel. Een bij kan maar één keer steken, daarna gaat ze dood. Een hommel gaat na een steek niet dood en kan de angel telkens opnieuw gebruiken, net zoals een wesp.