Dierenasiel

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij het ook zo zielig als dieren in een asiel zitten? Het is goed dat er dierenasiels zijn, want anders zouden dieren nog vaker zomaar ergens worden achtergelaten.

Asieldieren

In een dierenasiel worden dieren opgevangen die geen thuis hebben. Meestal gaat het om honden of katten. Maar het kunnen ook vogels, knaagdieren of andere dieren zijn. Dieren die geen thuis hebben, zijn vaak zwerfdieren. Deze dieren hebben geen baasje. Maar het kan ook gaan om afstandsdieren. Dat zijn dieren waarvoor de baasjes niet meer kunnen of willen zorgen. 

Dierenambulance

Zwerfdieren of gevonden gewonde dieren kunnen door de dierenambulance naar een dierenasiel of naar de dierenarts worden gebracht. Soms komen mensen die een dier gevonden hebben het dier ook zelf naar het asiel brengen. Maar omdat dieren soms schuw of gevaarlijk zijn, wordt vaak de dierenambulance gebeld. De mensen die bij de dierenambulance werken, weten goed hoe ze de dieren op moeten pakken of kunnen vangen.

Baasje gezocht

Als iemand afstand wil doen van zijn huisdier, kan hij deze naar het asiel brengen. Hij moet daarvoor dan wel betalen. Om deze regel te omzeilen, gebeurt het helaas regelmatig dat mensen dieren gewoon ergens achterlaten. Als niet bekend is wie de eigenaar van een dier is, verzorgt het asiel het dier eerst twee weken. Vaak verblijven de dieren die eerste twee weken in quarantaine, omdat nog moet worden vastgesteld of ze besmettelijke ziektes hebben. Binnen die twee weken kan de eigenaar het dier nog komen ophalen. Na die twee weken wordt het asiel eigenaar van het dier. Vanaf dan mag het asiel een nieuw baasje zoeken en het dier verkopen. Het dierenasiel is bedoeld als tijdelijke opvang, maar sommige dieren zitten er toch maanden of soms zelfs jaren. 

Chip

Soms hebben dieren een chip of tatoeage. Voor honden is chippen in Nederland verplicht sinds 2013. Zo kan het baasje snel worden gevonden. Maar veel dieren hebben dat niet. Alle dieren die bij een asiel binnenkomen, worden op een lijst gezet. Als jouw eigen kat of hond een keer wegloopt, kun je dierenasiels in de buurt bellen. Misschien is jouw kat of hond wel gevonden en kun je hem daar snel weer ophalen! Ook bij bijvoorbeeld de Dierenbescherming of de organisatie Amivedi kun je vragen of jouw dier door iemand is gevonden en bij een asiel is binnengebracht.