Dinosaurussen

Werkstukken en spreekbeurten

In het museum, op de televisie, in de bioscoop: we hebben allemaal weleens een skelet of een afbeelding van een dinosauriër gezien. Dino's zijn al lang uitgestorven. Maar ze blijven natuurlijk razend interessant, dus wil je er nog steeds alles over weten!

Uitgestorven

Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden. Waarom de dinosauriërs van de aarde verdwenen, weten we niet precies. Misschien gingen ze dood omdat het klimaat veranderde. De winters werden veel kouder en daar konden de dinosauriërs niet tegen.

Reptielen

Dinosaurussen waren reptielen. Ze hadden een geschubde huid en legden eieren met een schaal. Kijk eens naar plaatjes van dinosaurussen. Dan zie je dat ze inderdaad lijken op reptielen van onze tijd: slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen.

Soorten

Dinosaurussen leefden op het land. Ze liepen rechtop en hadden stevige poten. De grootste en bekendste van allemaal is natuurlijk de Tyrannosaurus rex. Sommige dinosaurussen konden vliegen: de Pterosauriërs. In zee leefden reptielen die op dinosaurussen leken. Bijvoorbeeld de Plesiosauriërs, de Ichtyosauriërs en de Mosasauriërs