Dolfijnen
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Eet jij graag vis of garnalen? Die staan ook op het menu van dolfijnen. Dolfijnen zelf worden gegeten door bijvoorbeeld haaien. Om zichzelf hiertegen te beschermen, leven dolfijnen in groepen.
Zoogdieren
Dolfijnen zijn zoogdieren: ze worden geboren uit de buik van de moeder en daarna door de moeder gezoogd met melk. Ze kunnen onder water niet ademhalen, dus moeten ze af en toe met hun kop boven water komen. Dolfijnen worden gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar oud. In de Zwarte Zee worden ze gemiddeld een stuk minder oud: 22 jaar.
Uiterlijk
Dolfijnen zijn heel groot en indrukwekkend, maar het zijn lieve dieren. De gewone dolfijn wordt maximaal 2,6 meter lang en weegt minder dan 75 kilo. Maar er zijn ook mannetjesdolfijnen bekend die wel 135 kilo wegen. De bekendste dolfijnsoort, de tuimelaar, is veel groter dan de gewone dolfijn. Deze kan wel 4 meter lang worden en 650 kilo wegen! Dolfijnen hebben drie vinnen: de borstvin, de rugvin en de staart. Het gehoor van dolfijnen is vele malen beter dan het gehoor van mensen. De oren kun je niet goed zien, want het zijn heel kleine gaatjes aan de zijkant van hun kop. De meeste dolfijnen zijn grijs en hebben een witte buik.
Sociaal en intelligent
Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen, verdeeld over 16 geslachten. De bekendste soorten zijn de tuimelaar, de orka en de gewone dolfijn. Dolfijnen staan bekend als heel sociale en intelligente dieren. Hun intelligentie is vooral te danken aan hun relatief grote hersenen. Dolfijnen zijn zo sociaal omdat ze in groepen leven. Ze leven in groepen om haaien en orka's weg te jagen.
Voedsel
Aangezien dolfijnen in het water leven, moeten zij daar ook hun voedsel vandaan halen. Zij eten dan ook vooral schelpdieren, inktvis, garnalen of vis. Dolfijnen eten ongeveer 8 kilo per dag. Met hun tanden – dolfijnen hebben er ongeveer 100 – vangen zij de glibberige vissen. Vervolgens slikken ze de vis in één keer door.
Dolfinarium
Ben jij weleens naar het Dolfinarium geweest? Dat is het grootste zeezoogdierenpark van Europa en ligt in Harderwijk. Naast tuimelaardolfijnen zijn er ook walrussen, bruinvissen en zeehonden te zien in het Dolfinarium. In 1965 werden de deuren van het Dolfinarium geopend voor publiek.
Boeken
-
Haaien, walvissen en dolfijnen
Sylvia Englert
-
Werken in het Dolfinarium
Suzanne Peters
-
Dieren uit de oceaan
Sonya Newland
Interactieve animaties – Let op: hiervoor moet je inloggen met je Bibliotheekaccount
Filmpjes
-
De tuimelaar
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Zeezoogdierbaby
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Zeezoogdierenarts
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Baby James
bron: YouTube/Dolfinarium
-
Verrijking met de dolfijnen
bron: YouTube/Dolfinarium
Meer over Dolfijnen op andere sites
-
Wikipedia
Informatie over dolfijnen.
-
Wikipedia
Informatie over de tuimelaar: een dolfijnensoort.
-
Wikipedia
Informatie over de orka: familie van de dolfijn.
-
Dolfinarium
Leer de dolfijn kennen.
-
Ecomare
Weetjes over dolfijnen.
-
Natuurinformatie
Informatie over grijze dolfijnen.
-
NEMO Kennislink
Hoe praten dolfijnen?
-
NEMO Kennislink
Een prater onder water.