Haaien
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
De meeste haaiensoorten zijn niet zo gevaarlijk voor mensen als vaak gedacht wordt. Wist je dat de kans groter is dat je doodgaat door een kokosnoot die op je hoofd valt dan door een haaienaanval?
Hoe gevaarlijk zijn haaien?
Bij haaien denken de meeste mensen meteen aan grote en gevaarlijke dieren die nietsvermoedende zwemmers aanvallen. In films zie je dan in de verte een vin aankomen die boven het zeewater uitsteekt en meestal begint er dan een eng muziekje te spelen. Gelukkig vallen de meeste haaiensoorten helemaal geen mensen aan. Er zijn maar een paar haaiensoorten die wel mensen aanvallen, zoals de witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai. In een jaar tijd worden er wereldwijd ongeveer 50 tot 75 mensen aangevallen. Zo'n 5 tot 10 aanvallen hebben een dodelijke afloop. Haaien vallen trouwens niet aan omdat ze nou zo dol zijn op een stukje mensenvlees. Een haai kan een zwemmer bijvoorbeeld verwarren met een zeehond, die hij wel graag eet. Een haai bijt over het algemeen om te onderzoeken wat iets is en om erachter te komen of het eetbaar is. En bedenk wel: haaien zijn nu eenmaal roofdieren. Het is dus altijd oppassen geblazen als je in het territorium van haaien bent.
Haaienvangst
Eigenlijk zijn mensen gevaarlijker voor haaien dan andersom. Jaarlijks worden miljoenen haaien door vissers gedood. Dit doen de vissers voor de haaienvinnensoep, die vooral in China wordt gegeten. Ook worden haaien gedood om er leer van te maken of voor de sportvisserij. Maar de meeste haaien sterven als bijvangst: de haaien worden dan onbedoeld opgevist met andere vissen en worden daarna dood weer terug in zee gegooid.
Kraakbeenvissen
Er zijn ongeveer 500 soorten haaien ontdekt, variërend in lengte van 20 centimeter tot wel 18 meter! Haaien behoren tot de kraakbeenvissen. De klasse kraakbeenvissen is onder te verdelen in veertien orden. Hiervan zijn er vijf inmiddels uitgestorven. Een orde die nog wel bestaat, is die van de roggen.
Reukvermogen en elektrische golven
Haaien hebben een uitstekend reukvermogen. Ze kunnen zelfs een bloeddruppel ruiken die zich in 4,6 miljoen liter water bevindt! Daardoor kunnen ze prooien opsporen die zich op grote afstand bevinden. Doordat de neusgaten van de haai aan de zijkanten van zijn spitse snuit zitten, kan hij ruiken van welke kant een prooi komt. Voor het opsporen van prooien op een kleine afstand gebruikt hij ook zijn andere zintuigen. Daarnaast kunnen haaien elektrische golven waarnemen met de zogenoemde zintuigporiën die op hun kop zitten. Elektrische golven worden veroorzaakt door bewegende of niet-bewegende objecten, zoals vissen en mensen. Haaien kunnen zelfs prooien die onder het zand liggen zo opsporen.
Boeken
-
Steve Parker
-
Joanne Mattern
Haaien, walvissen en dolfijnen
Sylvia Englert
-
Derek Harvey
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv/Vroege Vogels in de klas
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Het Klokhuis
Drones beschermen surfers tegen haaien
bron: Schooltv
-
bron: YouTube/De Telegraaf
De 10 engste haaien ter wereld!
bron: YouTube/De10Leukste
Meer over Haaien op andere sites
-
Wikipedia
Uitgebreide informatie over haaien.
-
Natuurwijzer
Hoe herken je een haai?
-
Museon
Meer informatie over haaien.
-
Wikipedia
Korte informatie over de haaientand.
-
National Geographic
Onbekende haaiensoorten.
-
Ecomare
Weetjes over haaien.