Honden

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij het vervelend als iemand de baas over je speelt? Honden vinden het juist fijn om een baasje of leider te hebben. Weet jij hoe dat komt?

Hondachtigen

Binnen de groep roofdieren zit een familie die de hondachtigen wordt genoemd. De hond is een (tam) roofdier uit deze familie. Verder horen er ongeveer 35 verschillende soorten in de familie, waaronder wolven, vossen en jakhalzen. Hondachtigen hebben een goed uithoudingsvermogen en zijn meestal slank gebouwd. In een groot deel van de wereld komen wilde hondachtigen voor. Een voorbeeld van wilde hondachtigen zijn de dingo's in Australi├ź. Dingo's zijn ooit huisdieren geweest, maar enkele duizenden jaren geleden zijn ze verwilderd.

Voedsel

Honden zijn van nature vleeseters, ook wel carnivoren genoemd. Maar meestal eten ze ook plantaardig voedsel. Volwassen honden eten twee keer per dag. Jonge honden eten vier of vijf keer per dag. Het is niet zo makkelijk te bepalen hoeveel voeding een hond nodig heeft. Sommige honden worden al dik van weinig voedsel en andere honden kunnen juist heel veel eten zonder zwaarder te worden. Soms hebben honden extra voeding, zoals vitaminen en mineralen, nodig.

Gehoorzaamheid

Honden luisteren meestal goed naar hun baasje. Sterker nog, ze vinden het fijn als iemand de baas over ze speelt. Dit komt doordat honden, net als wolven waar ze van afstammen, van nature gewend zijn om in troepen te leven en een leider te gehoorzamen.

Reukvermogen

Honden hebben een veel beter reukvermogen dan mensen. Dit komt doordat ze veel meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit, hoe beter het reukvermogen. Honden kunnen wel 300 keer per minuut inademen. Hierdoor komt er veel meer verse lucht binnen dan bij mensen. Ook hierdoor kunnen ze beter ruiken dan mensen. Vanwege dit goede reukvermogen worden honden gebruikt bij de jacht, maar ook om na een aardbeving in het puin naar overlevenden te zoeken of om op vliegvelden drugs op te sporen.