Krokodillen

Werkstukken en spreekbeurten

Als je naar krokodillen kijkt, zie je ze soms een beetje bewegen maar soms ook helemaal niet. Maar laat je niet foppen: een krokodil is een gevaarlijk roofdier dat razendsnel een aanval kan inzetten!

Koudbloedig

Reptielen zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat ze de warmte van de zon nodig hebben om in beweging te komen. Hoe warmer de dieren zijn, hoe sneller ze kunnen bewegen. Daarom zijn reptielen zoals krokodillen zo dol op zonnebaden! Als het echt te heet wordt, gaan ze in de schaduw liggen. Er zijn zes groepen reptielen: krokodillen, schildpadden, slangen, hagedissen, wormhagedissen en brughagedissen. Het zijn planteneters of vleeseters.

Schubben

De voortplanting van krokodillen vindt plaats na een paring en de jongen ontwikkelen zich in eieren. De huid van reptielen zoals de krokodil is dik en voorzien van schubben en plaatjes, waardoor ze tegen uitdroging beschermd worden. Reptielen bestaan al heel lang. De eerste verschenen ongeveer 300 miljoen jaar geleden. Terwijl vele soorten – zoals de dinosaurus – inmiddels uitgestorven zijn, zijn andere door de jaren heen nauwelijks veranderd.

Leefgebied

Je vindt reptielen over de hele wereld. Behalve in het koude noorden en in open zee. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je in Nederland een grote krokodil tegenkomt. Krokodillen leven alleen in Azië, Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika. Wel zijn krokodillen, alligators en kaaimannen in dierentuinen in Nederland te zien.