Kwallen

Werkstukken en spreekbeurten

We zeggen: kwallenbeet. Maar wist je dat kwallen helemaal niet bijten? We zouden moeten zeggen: kwallensteek. Met hun tentakels, die soms wel meterslang kunnen zijn, kunnen ze gemeen prikken!

Gele haarkwal

Kwallen komen zowel in zoet als in zout water voor. Er bestaan veel verschillende soorten. De grootste kwal ter wereld is de gele haarkwal. Hij komt onder andere voor in de Arctische, de Noord-Atlantische en de Noord-Pacifische Oceaan. Hij is erg groot en heeft meterslange tentakels. De grootste gele haarkwal spoelde aan in Massachusetts Bay (Verenigde Staten) in 1870 en had een diameter van 2,29 meter en tentakels van 37 meter! Een steek van deze kwal is heel gevaarlijk voor mensen. Ook door een steek van de parelkwal kun je in het ziekenhuis belanden. Ook al is hij niet zo groot met een diameter van ongeveer 10 centimeter. De parelkwal kun je vinden in de Rode Zee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Noordzee

In de Noordzee komen onder andere de kompaskwal, de zeepaddenstoel en de oorkwal voor. Deze zijn niet zo gevaarlijk. Een steek zal je een paar dagen vooral jeuk opleveren.

Tentakels en kap

Kwallen bijten niet, maar ze steken met hun tentakels. Hierop zitten netelcellen met gif dat een prooi kan verdoven. Kwallen eten soms vissen die groter zijn dan zijzelf. Ze eten ook plankton en andere kwallen. De tentakels hangen onder een soort kap, het lijf van de kwal. Door deze open en dicht te bewegen, kan de kwal zich voortbewegen. Kwallen duwen het water achter zich weg. Uit onderzoek blijkt dat dit de meeste efficiënte manier van zwemmen is. Het kost relatief de minste energie van alle manieren waarop dieren zwemmen. Slimme zwemmers dus, die kwallen!