Kwallen

Werkstukken en spreekbeurten

We zeggen: kwallenbeet. Maar wist je dat kwallen helemaal niet bijten? We zouden moeten zeggen: kwallensteek. Met hun tentakels, die soms wel meterslang zijn, kunnen ze gemeen prikken!

Gele haarkwal

Kwallen komen in zowel zoet als zout water voor. Er bestaan veel verschillende soorten. De grootste kwal ter wereld is de gele haarkwal. Hij komt onder andere voor in de Arctische, Noord-Atlantische en Noord-Pacifische Oceaan. Hij is erg groot en heeft meterslange tentakels. De grootste gele haarkwal spoelde aan in Massachusetts Bay (Verenigde Staten) in 1870. Zijn hoed had een diameter van 2,29 meter en de tentakels waren 37 meter! Een steek van deze kwal is heel gevaarlijk voor mensen.

Wel of niet gevaarlijk?

Een voorbeeld van een mooie en kleinere kwal is de parelkwal. Hij heeft een diameter van ongeveer 10 centimeter en kan oplichten in het donker. Maar pas op, want door een steek van deze kwal kun je in het ziekenhuis belanden! De parelkwal kun je vinden in de Rode Zee, Atlantische Oceaan en Middellandse Zee.

In de Noordzee komen onder andere de kompaskwal, de zeepaddenstoel en de oorkwal voor. Deze zijn niet zo gevaarlijk. Een steek zal je een paar dagen vooral jeuk opleveren.

Slimme zwemmers

Kwallen bijten niet, maar ze steken met hun tentakels. Hierop zitten netelcellen met gif dat een prooi kan verdoven. Kwallen eten soms vissen die groter zijn dan zijzelf. Ze eten ook plankton en andere kwallen. De tentakels hangen onder een soort kap, het lijf van de kwal. Door deze open en dicht te bewegen, kan de kwal zich voortbewegen. Kwallen duwen het water achter zich weg. Uit onderzoek blijkt dat dit de meeste efficiënte manier van zwemmen is. Het kost relatief de minste energie van alle manieren waarop dieren zwemmen. Slimme zwemmers dus, die kwallen!