Mammoeten

Werkstukken en spreekbeurten

Een mammoet is een uitgestorven olifantachtige. Er waren verschillende soorten. Kun jij de bekendste noemen? En dan bedoelen we natuurlijk niet Manny uit Ice Age...

IJstijden

De mammoet leefde van ongeveer 2,3 miljoen jaar geleden tot zo'n 4000 jaar geleden. De verschillende soorten leefden in Europa, AziĆ« en Noord-Amerika. Die continenten zagen er toen nog anders uit. Het was in die tijd erg koud. Veel van het land was met een dikke laag ijs bedekt. De mammoet leefde niet op het ijs, maar op de vlaktes ernaast. Deze worden steppes genoemd. Door de hevige kou groeiden er geen bomen. De mammoet at alleen gras en planten; naar schatting 180 kilo per dag!

Gebit

Van al dat voedsel malen, sleten de kiezen van de mammoet snel af. De mammoetkiezen waren dan ook heel bijzonder. Ze waren heel hoog en bestonden uit een heleboel richels. Deze worden lamellen genoemd. De wolharige mammoet had de hoogste kiezen met de meeste lamellen.

Soorten

Er waren verschillende mammoetsoorten. De grootste was de steppemammoet. Hij kon wel vijf meter hoog worden. Andere mammoetsoorten waren veelal niet groter dan de Aziatische olifant van nu. Wel hadden ze allemaal enorme slagtanden van soms wel vijf meter lang. Hiermee konden ze zich verdedigen tegen sabeltandtijgers en sneeuw opzijschuiven om gras te vinden. De bekendste en kleinste mammoet was de wolharige mammoet. Hij had, net als de steppemammoet, een dikke vacht. Ook zijn kleine oren waren bedekt met haren. De andere soorten waren vrijwel onbehaard, net als de olifanten die we nu kennen.

Uitgestorven

Mammoeten werden door mensen gegeten en hun huid en vacht werden gebruikt voor kleding en dekens. Mammoeten zijn uiteindelijk waarschijnlijk niet uitgestorven doordat er op hen gejaagd werd, maar door de klimaatverandering. Aan het eind van de laatste ijstijd werd het warmer en drassiger en was er steeds minder gras. De mammoet had te weinig te eten.

Bevroren mammoet

In de Siberische permafrost (grond die altijd bevroren is) hebben wetenschappers in 1901 een mammoet gevonden. De mammoet was bevroren en daardoor helemaal goed gebleven. Daardoor konden ze veel over de dieren te weten komen. Zelfs hoe ze roken!