Muggen

Werkstukken en spreekbeurten

Muggen! Om gek van te worden. Wil je net lekker slapen, zoemt er eentje bij je oor. En als je de mug niet vangt, heb je de volgende ochtend een irritante jeukende muggenbult.

Vrouwtjesmug steekt

Muggen zijn vliegende insecten met zes poten, twee antennes waarmee ze ruiken en een scherpe mond. Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 verschillende soorten muggen. Bijna alle muggen hebben een ‘zuigsnuit’, maar de meeste muggen kunnen daar niet mee steken. De bekendste muggen die wel kunnen steken zijn onder andere de steekmug en de malariamug. Van deze muggen steken alleen de vrouwtjes. De mannetjes leven van de nectar van planten. Vrouwtjesmuggen 'drinken' het bloed van andere dieren om hun eitjes te voeden. Ze kunnen best hard steken, soms zelfs door kleding heen. Als een mug gestoken heeft, krijg je vaak een irritante jeukende muggenbult. Zo’n bult komt door het speeksel van de mug.

Muggenbeet

Als een mug ‘bijt’, steekt ze haar scherpe mond in een bloedvat. Om te voorkomen dat het bloed stolt, zit er in haar speeksel een stofje dat ervoor zorgt dat het bloed dun blijft. Ons lichaam reageert op dat speeksel door er stofjes op af te sturen die het speeksel onschadelijk maken. Deze stofjes zorgen voor dat lastige jeukende gevoel.

Malaria

Meestal is er verder niets aan de hand als je gestoken wordt. Maar in andere, vaak warme landen, kan dat wel een probleem zijn. Daar leeft de malariamug en deze draagt bijvoorbeeld een parasiet met zich mee die mensen ziek maakt. Deze parasiet komt met het speeksel van de mug mee het bloed in. Mensen met malaria krijgen vaak last van koorts, spierpijn en hoofdpijn. Als je niets aan malaria doet, kun je eraan doodgaan. Gelukkig zijn er medicijnen tegen de ziekte. Toch gaan er per jaar meer dan een miljoen mensen dood door malaria. Dat komt omdat de ziekte vooral voorkomt in armere landen en de mensen daar geen geld hebben voor het medicijn. 

Zikavirus

Muggen kunnen ook andere ziekten en virussen verspreiden, voorbeeld het zikavirus. Dit virus brak in 2015 uit in Brazilië en heeft zich verspreid over meerdere landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het virus wordt overgebracht op mensen door de gelekoortsmug of de denguemug. Deze muggen komen niet in Nederland voor. Het zikavirus is vooral schadelijk voor baby’s die nog in de buik van hun moeder zitten. Toch kunnen ook andere mensen ziek worden van het virus, maar zij herstellen vaak weer binnen een week.