Olifanten

Werkstukken en spreekbeurten

Denk je aan een olifant, dan denk je meestal aan een lange slurf. Maar olifanten hebben meer dan alleen een slurf. Zo hebben de meeste olifanten bijvoorbeeld slagtanden. Vaak worden ze doodgemaakt voor deze slagtanden. Weet jij waarom?

Soorten olifanten

Er zijn twee soorten olifanten: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Afrikaanse olifanten zijn de grootste landdieren ter wereld. Deze kunnen wel vier meter hoog worden. De Aziatische olifant kun je onderscheiden van de Afrikaanse olifant door zijn kleinere oren, een bolle rug, een gladdere huid en één vingerachtig uiteinde op de punt van zijn slurf. De Afrikaanse olifant heeft twee 'vingers' op de punt van zijn slurf.

Afrikaanse olifanten zijn weer onder te verdelen in twee soorten: de savanneolifant en de bosolifant. De savanneolifant wordt groter dan de bosolifant en zijn slagtanden zijn meer gebogen. De bosolifant heeft rondere oren dan de savanneolifant.

Ivoor

De slagtanden van een olifant zijn van ivoor. Olifanten worden vaak gedood, zodat het ivoor gebruikt kan worden om kostbare beeldjes en armbanden van te maken. De Afrikaanse olifant heeft het meest te lijden gehad onder deze stroperij. 25 jaar geleden werden ongeveer 100.000 olifanten per jaar doodgeschoten om hun slagtanden. Sinds 1989 is de handel in ivoor verboden. Toch worden er jaarlijks nog steeds tienduizenden olifanten doodgeschoten voor de ivoorhandel.

Planteneters

Olifanten zijn herbivoren. Dat zijn planteneters. Olifanten eten bijna de hele dag door. Ze maken vaak lange tochten om aan voedsel te komen. Een Afrikaanse olifant kan wel 270 kilo voedsel per dag eten. Om al dat voedsel te kunnen verteren, hebben olifanten hele lange darmen. De darmen van mensen zijn 6 meter lang. Die van olifanten zijn wel 35 meter lang.

Groepsdieren

Olifanten zijn echte groepsdieren. De groepen bestaan vaak uit alleen vrouwtjesolifanten en kinderen. De mannetjesolifanten komen er alleen in de paartijd bij. Als een olifant overlijdt, dan rouwen zijn groepsgenoten daarom. Alle leden van de groep komen om de stervende olifant heen staan. Ze troosten hem met hun slurf en raken hem aan. Als hij dood is, proberen ze hem vaak weer overeind te duwen. Olifanten bedekken hun doden met aarde en bladeren.