Paarden

Werkstukken en spreekbeurten

Paarden zijn heel sterk. Weet je dat het vermogen van een auto wordt vergeleken met de kracht van een paard?

Gebruik van paarden

Paarden hebben veel kracht. Daarom worden ze al sinds de Oudheid gebruikt bij zwaar werk. Voordat er auto's en vrachtwagens waren, trokken paarden karren door de steden en zware werktuigen over het boerenland. Tot in de Tweede Wereldoorlog werden paarden ook gebruikt in oorlogen.

Paardenkracht

Vroeger werd het meeste werk in de industrie door paarden gedaan. Toen de stoommachine verbeterd werd, kon die een deel van het werk overnemen. Maar niemand kende dit 'nieuwe' apparaat. Om duidelijk te maken wat de mogelijkheden waren van zijn stoommachines, bedacht James Watt de eenheid paardenkracht (afgekort: pk). Zo kon hij zeggen: 'Mijn stoommachine heeft een vermogen van 10 pk.' Daarmee bedoelde hij: 'Mijn stoommachine kan net zo veel als 10 paarden.'  

Paardachtigen

Paarden behoren tot de paardachtigen, net als ezels en zebra's. Alle paardachtigen hebben maar één hoef per poot. Andere dieren, zoals koeien en schapen, worden evenhoevigen genoemd. Zij hebben een even aantal hoeven per poot. Oorspronkelijk hadden paarden vijf tenen per poot. De hoef is eigenlijk de vergrote nagel van de middelvinger.

Paardenrassen

Tamme paarden worden opgedeeld in paardenrassen. Voorbeelden hiervan zijn de Arabier en het Friese paard. Wilde paarden zijn erg zeldzaam. Aan het einde van de negentiende eeuw waren wilde paarden bijna uitgestorven. Een Rus met de naam Przewalski ontdekte in die periode in het wild kleine, stevige paarden met rechtopstaande manen. Hij zorgde ervoor dat 53 van deze paarden in de dierentuin terechtkwamen. Daardoor zijn ze niet uitgestorven. Deze paarden noemen we nu przewalskipaarden. In het wild bestaan ze niet meer. In natuurgebied de Oostvaardersplassen komen konikpaarden voor.

Voedsel

Paarden zijn herbivoren. Toch herkauwen zij niet. Ze gebruiken hun voortanden om gras mee af te rukken. Vervolgens vermalen ze dit met hun kiezen. Paarden hebben 36 of 40 tanden. Hengsten hebben er 4 extra. Dit worden haaktanden genoemd. Een hengst (mannelijk paard) gebruikt deze haaktanden om zijn merrie (vrouwelijk paard) te beschermen tegen andere hengsten.