Paddenstoelen

Werkstukken en spreekbeurten

Paddenstoelen hebben soms gekke namen, zoals elfenbankje of heksenboleet. Ze zien er ook wel sprookjesachtig uit. Dat klinkt een stuk aantrekkelijker dan schimmel!

Schimmels

Bij paddenstoelen zit er onder de grond of in het hout altijd een netwerk van schimmeldraden verborgen. Dat netwerk noem je de zwamvlok of het mycelium. Schimmels, en ook paddenstoelen, groeien graag op dood of rottend materiaal. Op een omgevallen boom in het bos kun je dan ook vaak paddenstoelen vinden, zoals berkenzwammen en elfenbankjes.

Heksenkring

Als een paddenstoel rijp is, barst de hoed open en verspreiden de sporen (zaadjes) zich in de omgeving. Bij bepaalde soorten groeien er vanuit de zwamvlok in het midden nieuwe schimmeldraden naar buiten toe. Geleidelijk aan ontstaat er dan een kring van paddenstoelen, dit wordt ook wel heksenkring genoemd. Vroeger dacht men dat heksen of andere vreemde wezens deze kring veroorzaakten. Ook van andere paddenstoelen geloofde men vroeger dat heksen of andere boze wezens er iets mee te maken hadden. Dat blijkt wel uit hun namen, bijvoorbeeld: duivelsei, satanszwam en heksenboleet.

Giftig en niet giftig

Veel soorten paddenstoelen zijn prima te eten. Ze zijn calorie- en vetarm en bevatten vitaminen en mineralen. Bekende eetbare paddenstoelen zijn de champignon en de oesterzwam. Er zijn echter ook veel paddenstoelen die erg giftig zijn en helaas lijken die soms sprekend op de eetbare soorten. Het is daarom veiliger om geen paddenstoelen uit het bos mee te nemen.