Reptielen

Werkstukken en spreekbeurten

Koudbloedig, dat zijn reptielen van nature. Maar zijn het ook koelbloedige moordenaars? De komodovaraan wel. Hij kan een mens doden en opeten!

Soorten

Er zijn duizenden soorten reptielen. Bekende reptielen zijn slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Van elke soort zijn weer veel ondersoorten. Zo zijn er bijvoorbeeld moerasschildpadden, zeeschildpadden en reuzenschildpadden. En onder hagedissen vallen bijvoorbeeld leguanen, varanen en kameleons. Alle reptielen zijn koudbloedige dieren. Ze produceren geen lichaamswarmte, wat betekent dat ze net zo koud of warm zijn als hun omgeving.

Verschil met amfibieën

Reptielen worden vaak verward met amfibieën. Amfibieën zijn kikkers, salamanders en wormsalamanders. Een salamander (amfibie) lijkt best veel op een hagedis (reptiel). Net als reptielen zijn amfibieën koudbloedige dieren, maar toch zijn er verschillen. Reptielen leven vooral op het land en amfibieën vooral in het water. De huid van reptielen heeft schubben en amfibieën hebben een dunne huid die ze gebruiken voor hun ademhaling. Reptielen leggen eieren met harde schalen. Uit zo’n ei komt dan bijvoorbeeld een mini-krokodil. Amfibieën leggen zachte eieren in het water, denk maar aan kikkerdril. Bij de geboorte zijn het larven. Pas later krijgen ze hun herkenbare vorm.

Komodovaraan

In Nederland komen ze nauwelijks voor, maar er bestaan behoorlijk veel reptielen die gevaarlijk zijn voor mensen. Denk aan grote, vleesetende reptielen zoals de krokodil. En giftige reptielen, zoals bepaalde slangen en hagedissen. Wist je dat er schildpadden bestaan die je vinger af kunnen bijten of zelfs botten kunnen breken? De gevaarlijkste en grootste hagedis ter wereld is de komodovaraan. Hij kan tot wel drie meter lang worden. Hij leeft op eilanden bij Indonesië. Een beet van de komodovaraan kan leiden tot vergiftiging en ernstige verwondingen. Er zijn al meerdere keren mensen gedood en opgegeten door deze varaan!