Reptielen
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Koudbloedig, dat zijn reptielen van nature. Maar zijn het ook koelbloedige moordenaars? De komodovaraan wel. Hij kan een mens doden en opeten!
Soorten
Er zijn duizenden soorten reptielen. Bekende reptielen zijn slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Van elke soort zijn weer veel ondersoorten. Zo zijn er bijvoorbeeld moerasschildpadden, zeeschildpadden en reuzenschildpadden. En onder hagedissen vallen bijvoorbeeld leguanen, varanen en kameleons. Alle reptielen zijn koudbloedige dieren. Ze produceren geen lichaamswarmte, wat betekent dat ze net zo koud of warm zijn als hun omgeving.
Verschil met amfibieën
Reptielen worden vaak verward met amfibieën. Amfibieën zijn kikkers, salamanders en wormsalamanders. Een salamander (amfibie) lijkt best veel op een hagedis (reptiel). Net als reptielen zijn amfibieën koudbloedige dieren, maar toch zijn er verschillen. Reptielen leven vooral op het land en amfibieën vooral in het water. De huid van reptielen heeft schubben en amfibieën hebben een dunne huid die ze gebruiken voor hun ademhaling. Reptielen leggen eieren met harde schalen. Uit zo’n ei komt dan bijvoorbeeld een mini-krokodil. Amfibieën leggen zachte eieren in het water, denk maar aan kikkerdril. Bij de geboorte zijn het larven. Pas later krijgen ze hun herkenbare vorm.
Komodovaraan
In Nederland komen ze nauwelijks voor, maar er bestaan behoorlijk veel reptielen die gevaarlijk zijn voor mensen. Denk aan grote, vleesetende reptielen zoals de krokodil. En giftige reptielen, zoals bepaalde slangen en hagedissen. Wist je dat er schildpadden bestaan die je vinger af kunnen bijten of zelfs botten kunnen breken? De gevaarlijkste en grootste hagedis ter wereld is de komodovaraan. Hij kan tot wel drie meter lang worden. Hij leeft op eilanden bij Indonesië. Een beet van de komodovaraan kan leiden tot vergiftiging en ernstige verwondingen. Er zijn al meerdere keren mensen gedood en opgegeten door deze varaan!
Boeken
-
Mark Hutchinson
-
Joanne Mattern
-
Colleen Sexton
-
David Burnie, Claire Llewellyn, Miranda Smith
Lannoo's grote encyclopedie van alle dieren
John Woodward
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Vroege Vogels in de klas
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: Schooltv/Galapagos in de klas
-
bron: Schooltv/Galapagos in de klas
Geboorte van een landschildpad
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: YouTube/DierenpraatTV
Kan het schild van een schildpad breken?
bron: YouTube/Burger's Zoo
-
bron: YouTube/Naturalis
Meer over Reptielen op andere sites
-
Wikipedia
Lees over de eigenschappen en leefomgeving van reptielen.
-
Wikipedia
Wat betekent koudbloedig?
-
Wikipedia
Lees meer over de komodovaraan.
-
Ravon
Informatie over verschillende soorten reptielen.
-
Natuurwijzer
Slangen in Nederland.
-
Natuurwijzer
Hagedissen: een verhaal met een staartje.