Spinnen

Werkstukken en spreekbeurten

Spinnen hebben acht poten en een lichaam dat uit twee delen bestaat. Ze komen overal ter wereld voor, zowel op het land als in het water. Weet jij hoeveel verschillende soorten spinnen er zijn?

Er zijn meer dan 45.000 verschillende soorten spinnen. In Nederland vind je er ongeveer 700. De kruisspin is een bekende soort in Nederland. Die heb je vast weleens gezien. Een andere bekende spin is de huisspin. Deze kunnen mensen bijten, maar een beet van de huisspin is ongevaarlijk. De gifkaken zijn meestal niet sterk genoeg om door een mensenhuid te boren.

Roofdier

De meeste spinnen zijn roofdieren. Zij jagen voornamelijk op insecten. Sommige spinnen eten ook andere spinnen, pissebedden of sprinkhanen. Ook zijn er soorten die muizen of kleine reptielen eten, zoals de vogelspin. Het is weleens gebeurd dat een vogelspin een vogel opat, maar dit komt heel weinig voor. Sommige soorten eten ook plantaardig voedsel, zoals stuifmeel, nectar, bladeren of zaden. Maar helemaal vegetarisch zijn ze nooit.

Web

Veel spinnen jagen door een spinnenweb te maken. Het spinrag komt uit de spintepels. Deze zitten op het uiterste puntje van het achterlijf. Het draad is erg sterk en plakkerig. Vliegen blijven daarin goed vastzitten. Er zijn ook spinnen die geen web maken. Zij jagen door hun prooi te bespringen. Een voorbeeld is de valdeurspin. Deze spin vangt insecten in een tunneltje dat hij in de grond maakt.

Gif

Spinnen doden hun prooi met gif. Dit gif is een mengsel van eiwitten dat er ook voor zorgt dat de binnenkant van het insect zacht wordt. De spin zuigt daarna zijn prooi leeg. Er zijn maar weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn voor mensen. De bekendste is de zwarte weduwe. Een andere giftige spin is de Braziliaanse zwerfspin, die wordt gezien als de giftigste spin ter wereld. Toch gaan er maar weinig mensen dood door een beet van deze spin. Waarschijnlijk gebruikt hij niet zo veel als hij een mens bijt.