Teken

Werkstukken en spreekbeurten

Een teek is een klein, spinachtig beestje. Teken leven van bloed van dieren en mensen. Wist je dat, als ze zich hebben volgezogen, ze groter dan een centimeter kunnen worden?

Uiterlijk en leefomgeving

Een teek lijkt op een spinnetje. Hij kan niet vliegen en ook niet springen. Teken komen in het hele land voor. Je vindt ze in bossen, duinen, heide, weilanden, parken en tuinen. Ze leven in hoog gras, tussen kreupelhout en de bladeren van struiken.

Parasiet

Bij zo’n klein kriebelbeestje denk je aan een insect. Toch is de teek geen insect. De teek is familie van de spinachtigen. Een teek heeft namelijk acht poten en insecten hebben er maar zes. Net als sommige insecten en andere spinachtigen is de teek een parasiet. Parasieten voeden zich met bloed of weefsel van zogenoemde gastheren. Een gastheer kan een dier of mens zijn. Een teek bijt zich vast in de huid en zuigt bloed op.

Levensstadia

Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en de volwassen teek. In de laatste drie stadia heeft de teek bloed nodig. Je noemt de teek een drie-gastheren-parasiet. Want in elk stadium zoekt hij een nieuwe gastheer. En dat maakt de teek gevaarlijk. Want teken kunnen ziektes overdragen. Bij de ene gastheer kan de teek een ziekteverwekker opnemen en die vervolgens op de volgende gastheer overbrengen. 

Tekenbeet

Meestal doet een tekenbeet geen pijn en daarom merk je vaak niet eens dat er een teek in je huid zit. Omdat ze eerst zo klein zijn als een speldenknopje, vallen ze vaak ook niet meteen op. Als ze zich hebben volgezogen, kunnen ze wel groter dan een centimeter zijn. Tegen die tijd heb je de teek ongemerkt al dagenlang te gast gehad. Best een griezelig idee, vind je niet? 

Ziekte van Lyme

Als een teek zich heeft volgezogen, laat hij zich vanzelf van de huid af vallen. Toch is het belangrijk dat je de ongenode gast direct verwijdert als je ’m ziet. Dat doe je met een speciaal tangetje of een pincet. Hoe langer de teek namelijk in je huid zit, des te meer kans er op besmetting is. Een vrouwtjes-teek kan besmet zijn met de Borrelia bacterie. In Nederland draagt gemiddeld een op de vijf teken deze bacterie bij zich. Daarmee kan de teek de ziekte van Lyme (spreek uit als: lijm) overdragen. En dat is een behoorlijk vervelende ziekte. Je kunt dan last krijgen van je spieren en gewrichten, je zenuwstelsel, je hersenen, je hart, je huid of je ogen. Ook je huisdier kan deze ziekte krijgen. Dus zie je een teek? Pak ’m beet!