Vissen

Werkstukken en spreekbeurten

Vis kun je eten, maar eitjes van een vis? Misschien klinkt het je niet echt smakelijk in de oren, maar er zijn veel mensen die dit lekker vinden en veel geld betalen voor deze lekkernij!

Kenmerken

Vissen leven in het water en halen adem met kieuwen. Dit zijn longen voor waterdieren. Er zijn over de hele wereld ruim 32.000 vissoorten. Vissen hebben over het algemeen een langwerpig lichaam en een huid die bedekt is met schubben. De vinnen zijn lichaamsdelen die ervoor zorgen dat vissen zich kunnen verplaatsen. Onder andere aan de vorm en plaats van de vinnen, de stand van de bek en het aantal schubben op de zijlijn kun je een vis herkennen. Het grootste gedeelte van het lichaam van een vis bestaat uit twee grote lichaamsspieren.

Vissoorten

Bekende vissoorten zijn goudvissen, guppy's, forellen en haaien. Goudvissen zijn populaire huisdieren. Vissen zijn ook populaire dieren om te eten. Zo wordt tonijn, zalm, haring en makreel vaak en veel door mensen gegeten. Een dure vissoort is kaviaar. Alhoewel, vis? Dit zijn onbevruchte eitjes van een vissoort die steur heet. Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd en kan wel 45.000 euro per kilo kosten!

Hengel uit en vissen maar!

Mensen vinden het leuk en ontspannend om te vissen. Soms wachten ze uren totdat ze een vis vangen. Vissen is zo'n populaire sport dat er zelfs wedstrijden in worden gehouden. Vissers gebruiken meestal hengels met aas om vissen te vangen. In Nederland mag je niet zomaar vissen. Daarvoor heb je een vergunning nodig: de sportvisakte. Doordat er wereldwijd te veel gevist wordt – ook wel overbevissing genoemd – en door watervervuiling dreigen sommige vissoorten uit te sterven.

Voortplanting

De meeste vrouwtjesvissen leggen eitjes die pas daarna door mannetjes worden bevrucht. Het leggen van eitjes noem je kuitschieten. Sommige vissen letten op hun eitjes totdat ze uitkomen, maar andere vissen letten daar niet op. De eitjes worden dan meestal opgegeten. Gelukkig legt een vrouwtjesvis miljoenen eitjes, zodat er nog genoeg eitjes overblijven!