Walvissen

Werkstukken en spreekbeurten

Walvissen behoren tot de grootste dieren op aarde. Ze kunnen ruim 30 meter lang worden en meer dan 100.000 kilo wegen!

Walvisachtigen

Walvisachtigen zijn te verdelen in de baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinen zijn een soort borstels met haren waarmee baleinwalvissen kleine beestjes uit het zeewater zeven. Tandwalvissen hebben puntige tanden in hun bek. De potvis is een bekende soort die tot de tandwalvissen behoort. Ze duiken tot enkele kilometers diep om voedsel te zoeken. 

Waar leven ze?

Walvissen leven in zee en zwerven over de hele wereld. Baleinwalvissen leven in de zomerperiode in het noordpoolgebied en trekken in de winter naar de tropen. In de Noordzee leven veel bruinvissen, vooral in de buurt van Schotland. Potvissen en bultruggen komen ook in de Noordzee voor.

Vinnen

De dikke speklaag houdt walvissen warm. Dat is nodig omdat ze in koud water zwemmen. Ze kunnen zich voortbewegen met hun vinnen en dikke gespierde staart. Aan het einde van de staart zit ook een vin. 

Zoogdieren

Walvisachtigen zijn zoogdieren. Dat houdt in dat de vrouwtjes de jongen ter wereld brengen en dat zij een tijdje moedermelk drinken. Een pasgeboren walvis noem je een kalf. Alle zoogdieren hebben longen. Om adem te halen, moeten walvissen daarom naar boven komen. Ze halen zuurstof uit de lucht. Dat doen ze door een spuitgat op het achterhoofd.