Walvissen

Werkstukken en spreekbeurten

Veel walvissoorten behoren tot de grootste dieren op aarde. De allergrootste is de blauwe vinvis. Die kan wel 33 meter lang worden en 120.000 kilo wegen!

Walvisachtigen

Walvisachtigen zijn onder te verdelen in baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinen zijn een soort borstels met haren, waarmee baleinwalvissen kleine beestjes uit het zeewater zeven. Bijvoorbeeld de bultrug is zo'n baleinwalvis. De potvis is een bekende soort die tot de tandwalvissen behoort. Zij hebben puntige tanden in hun bek. Potvissen kunnen wel enkele kilometers diep duiken om voedsel te zoeken. 

Waar leven ze?

Walvissen leven in zeeën en oceanen over de hele wereld. Baleinwalvissen leven in de zomerperiode in het poolgebied en trekken in de herfst naar warmere wateren om hun jongen groot te brengen. Tandwalvissen leven in bijna alle zeeën. In Nederland komen ook walvissoorten voor, zoals de bruinvis en de dwergvinvis. Er stranden regelmatig verdwaalde potvissen op de ondiepe Noordzeekust. Ze zijn dieper water gewend, omdat het oceaanwalvissen zijn. Heel af en toe worden er bultruggen gezien in de Noordzee.

Vinnen

De dikke speklaag houdt walvissen warm. Dat is nodig omdat ze in koud water zwemmen. Ze bewegen zich voort met hun vinnen en dikke, gespierde staart. Aan het einde van de staart zit ook een vin. 

Zoogdieren

Walvisachtigen zijn zoogdieren. Dat houdt in dat de jongen uit het lichaam van de moeder geboren worden en dat zij een tijdje moedermelk drinken. Een pasgeboren walvis noem je een kalf. Alle zoogdieren hebben longen. Om adem te halen, moeten walvissen daarom naar boven komen. Ze halen zuurstof uit de lucht. Dat doen ze door een spuitgat op het achterhoofd.