Alcohol

Werkstukken en spreekbeurten

Denk jij dat iemand alleen dronken wordt van heel veel glazen alcoholische drank of van sterke drank? Dan heb je het mis. Voor jongeren kunnen een paar glaasjes al gevaarlijk zijn.

Alcoholpercentage

Alcohol zit in schoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen, parfum en natuurlijk in drank. Hoeveel alcohol ergens inzit, wordt aangegeven in procenten. Je noemt dit het alcoholpercentage. Bij bier is dat percentage meestal zo’n 5% en bij wijn 12%. Dat zijn zwak alcoholische dranken. In bijvoorbeeld whisky, wodka en rum zit veel meer alcohol, soms wel 60 tot 80%. Dat zijn sterke dranken. Hoe hoger het percentage, hoe sterker de drank. Je kunt niet zien of ergens alcohol inzit, want alcohol is een kleurloze vloeistof. Het alcoholpercentage staat op het etiket van een fles aangegeven.

Distilleren

Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Voor een hoger alcoholpercentage moet de drank na het gisten worden gedistilleerd. Het gegiste brouwsel wordt dan verhit totdat de alcohol verdampt. Alcohol verdampt eerder dan het overige vocht. De alcoholrijke damp wordt opgevangen en afgekoeld. Door dit proces een aantal keren te herhalen, ontstaan hogere alcoholpercentages.

NIX18

Sommige volwassenen drinken alcohol omdat het ze een fijn gevoel kan geven. Jongeren drinken alcohol meestal uit nieuwsgierigheid. Of omdat ze in een groep geen nee durven te zeggen en erbij willen horen. Maar er zitten gevaren aan alcohol. In de Drank- en Horecawet 2014 is bepaald dat in Nederland alcohol niet is toegestaan onder de 18 jaar. Deze alcoholnorm noem je ook wel NIX18. Alcohol is niet goed voor jongeren. Alcohol kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je hersenen en je lever kan erdoor beschadigd raken. Ook kan het drinken van te veel alcohol leiden tot ongelukken, het overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. 

Comazuipen

Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of in coma kunt raken. Jongeren reageren anders op alcohol dan volwassenen. Ze voelen dronkenschap niet aankomen zoals een volwassene en kunnen zich zo per ongeluk in coma drinken. Je noemt dit ook wel comazuipen. Al is zuipen (heel veel drinken) soms niet eens aan de orde. Het verschilt per persoon bij hoeveel glazen iemand bewusteloos raakt en dit kan ook al bij kleine hoeveelheden gebeuren.