Brood
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
We eten graag brood, belegd met van alles en nog wat. Maar is het – als je er niet stiekem te veel hagelslag op doet – gezond?
Veel soorten
Er bestaan heel veel soorten brood. Bijvoorbeeld bruinbrood, witbrood, volkorenbrood, meergranenbrood en maisbrood. Maar ook speciale broden zoals roggebrood en krentenbrood, en ontelbaar veel soorten kleine (luxe) broodjes. In Nederland wordt brood vooral als ontbijt of lunch gegeten. De meeste mensen kopen brood bij de supermarkt, maar je kunt het natuurlijk ook kopen bij de bakker of op de markt. Brood wordt al eeuwenlang gemaakt en in de loop der tijd bedachten mensen telkens weer iets nieuws om brood nog lekkerder te maken, dus wie dé uitvinder van brood is weten we niet. Mannen eten vaak meer brood dan vrouwen. De grootste broodeters zijn jongeren tussen de zestien en negentien jaar.
Ingrediënten
De basis voor brooddeeg is meel of bloem, gist, water en zout. Maar om brood extra lekker te maken, worden er meestal nog andere ingrediënten aan toegevoegd. Zoals melk, suiker, boter, specerijen, noten, zaden of vruchten. Meel is gemalen graan. En er zijn verschillende graansoorten. De bekendste is tarwe. Andere granen waarvan meel vaak wordt gemaakt, zijn rogge, haver, gerst, gierst, mais en spelt. Graan wordt tegenwoordig meestal gemalen in fabrieken, maar er bestaan ook nog steeds graanmolens. Gist maakt het deeg luchtiger en zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Witbrood wordt gemaakt van bloem. Dat is gezeefd meel. Tijdens het kneden van deeg worden gluten gevormd. Gluten is de naam van een soort eiwit dat van nature in veel graansoorten zit. Sommige mensen worden ziek van het eten van gluten. Er bestaat glutenvrij brood, dat is gemaakt van bijvoorbeeld haver of teff.
Broodnodig
Brood staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat is een hulpmiddel voor gezond eten. In brood zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Graan bevat veel vezels en koolhydraten. Die geven je energie en zorgen voor een goede spijsvertering. In brood zitten ook eiwitten. Die zijn goed voor je botten, spieren en organen. Ook zitten er vitamines en mineralen in brood.
Boeken
-
Louise Spilsbury, Richard Spilsbury
-
Sally Morgan
Samen brood bakken; stap-voor-stap broodrecepten om met kinderen te maken
Emmanuel Hadjiandreou
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv/De Buitendienst
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
-
bron: YouTube/Brood.net
Hoe bruiner het brood hoe gezonder?
bron: YouTube/Brood.net
-
bron: YouTube/Brood.net
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
Meer over Brood op andere sites
-
Wikipedia
Informatie over brood.
-
Wikipedia
Informatie over het beroep bakker.
-
Wikipedia
Uitleg over brooddeeg.
-
Voedingscentrum
Meer lezen over brood.
-
Brood.net
Hoe is brood ontstaan?