Cacao

Werkstukken en spreekbeurten

Een cacaoboon is paars, maar cacao is bruin. De bonen groeien aan bomen die niet in Nederland voorkomen en toch hebben we hier veel cacao. Snap jij het nog? Hoe dit allemaal zit, lees je hier!

Cacaobonen

Cacao wordt gemaakt van cacaobonen. Deze groeien aan bomen die alleen te vinden zijn in landen rond de evenaar. Bijvoorbeeld Indonesië, Ivoorkust, Ghana, Brazilië en Honduras. Daar is het zowel in de zomer als in de winter warm en redelijk vochtig. De cacaoboom houdt van warmte, maar niet van felle zon. Daarom staat hij vaak in de schaduw van bijvoorbeeld bananenbomen. Twee keer per jaar geeft de boom rugbybal-vormige vruchten met daarin paarse bonen. Paars ... maar cacaobonen zijn toch bruin? Dat worden ze pas na verschillende behandelingen. Na fermentatie (gisting), drogen en vermalen kan de cacao verwerkt worden tot cacaomassa, het voornaamste bestanddeel voor chocolade.

Cacao in Europa

De cacaoboon werd al honderden jaren geleden door de Azteken in Mexico verwerkt tot cacaodrank en is door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés in 1528 meegenomen naar Spanje. In Spanje waren de mensen dol op het cacaodrankje dat met het cacaopoeder gemaakt werd. Pas ruim een eeuw later gingen andere Europese landen in gekoloniseerde gebieden cacao verbouwen. Zo plantte Nederland in Suriname cacaoplantages, waar slaven moesten werken.

Amsterdam cacaostad

Wist je dat Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld is? Maar liefst 600.000 ton cacaobonen komt hier jaarlijks per schip binnen. Dat is een zesde deel van de hele productie wereldwijd! De cacaobonen worden verwerkt tot een basisproduct, waarmee fabrieken en chocolademakers allerlei producten kunnen maken.