Frisdrank

Werkstukken en spreekbeurten

De populairste frisdrank ter wereld is cola. Tsja, en wie maakt dan de lekkerste? Het blijft een eeuwige strijd tussen de twee bekendste colamerken.

Het ontstaan van frisdrank

Frisdrank bestaat sinds de zeventiende eeuw. De eerste frisdrank bestond uit water, suiker en limoensap en werd limoenade genoemd. In 1767 ontdekte de Engelse scheikundige Joseph Priestley hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen. Dit geeft de ‘prik’ aan frisdrank. Deze uitvinding werd toegepast op limoenade. In 1776 werd de eerste frisdrankfabriek geopend. De term 'frisdrank' bestaat pas sinds 1956.

Veel soorten

Frisdrank is een verzamelnaam voor verschillende dranken (zonder alcohol). Meestal met koolzuur, maar ook niet-koolzuurhoudende dranken, sportdrankjes en energiedrankjes worden aangeduid als frisdrank. Dit wordt gedaan omdat er in al deze drankjes suiker, aroma’s en hulpstoffen zitten. Frisdrank wordt wereldwijd veel gedronken. In 2018 dronken Nederlanders gemiddeld 93 liter frisdrank per persoon. Veel, hè?

Light

In frisdrank zit veel suiker. Dat zijn dus veel calorieën. In één glas cola bijvoorbeeld zitten ruim zes suikerklontjes. Veel frisdranken hebben een light-variant. Hierin is de suiker vervangen door andere zoetstoffen. Helaas zitten in deze varianten nog steeds hulpstoffen die niet zo goed zijn voor je gezondheid en zuren die je gebit aantasten.

Cola-oorlog

Het bekendste frisdrankmerk is Coca-Cola. Dat kun je bijna overal in de wereld krijgen. Pepsi is de concurrent. Of beter gezegd: rivaal. Want in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd gesproken van een heuse ‘cola-oorlog’! Met slimme marketingcampagnes probeerde het ene merk het andere af te troeven. Zo liet Pepsi in reclames geblinddoekte mensen de twee cola’s proeven, waarbij zij Pepsi natuurlijk het lekkerst vonden, en werden er beroemdheden zoals Michael Jackson ingehuurd om het merk te promoten. Coca-Cola maakte vervolgens de cola zoeter, waaruit Pepsi opmaakte de ‘oorlog’ gewonnen te hebben. Coca-Cola zou immers het recept niet hoeven te verbeteren als het al de lekkerste cola was. Over welk merk cola nou het lekkerst is, verschillen de meningen nog steeds ...