Gezonde voeding

Werkstukken en spreekbeurten

Steeds meer mensen zijn te dik. We eten vooral meer en vetter dan vroeger en bewegen minder. Wanneer eet je eigenlijk gezond?

Gezond eten

Je eet gezond als je zorgt dat je iedere dag alle stoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Dit lijkt simpel, maar hoe weet je of je genoeg van die stoffen binnenkrijgt? Om je te helpen, maakte het Voedingscentrum de Schijf van Vijf.

Schijf van Vijf

De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Als je niet te vaak producten neemt die buiten de Schijf van Vijf vallen, krijg je minder snel overgewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag.

Hoe gebruik je de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf is een schijf met daarin vijf vakken met voedselgroepen:

  1. Groente en fruit
  2. Brood, graanproducten en aardappelen
  3. Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
  4. Smeer- en bereidingsvetten
  5. Dranken

Onder elke voedselgroep vallen heel veel producten waaruit je kunt kiezen, voor elk wat wils. Als je elke dag producten kiest uit alle vakken van de Schijf van Vijf, eet je gezond en gevarieerd. Ook geeft de Schijf van Vijf aan hoeveel je ergens het beste van kunt eten. Producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, kun je beter niet te vaak eten of drinken. Eet smakelijk!