Koffie

Werkstukken en spreekbeurten

Iedere kop koffie smaakt anders! Wist je dat de smaak van koffie samenhangt met vijf verschillende factoren? Hoe je koffie zet is belangrijk, maar de plant waar koffiebonen aan groeien bijvoorbeeld ook.

Van Ethiopië naar de rest van de wereld

Koffieplanten vind je in landen rond de evenaar. Oorspronkelijk komen de meeste (en bekendste) soorten koffieplanten uit Ethiopië. De Arabieren verspreidden koffie in landen als Egypte en Jemen. Daarna, ergens in de 16e en 17e eeuw namen Nederlandse en Engelse zeevaarders de plant mee naar landen als Indonesië, Mexico, Jamaica en Brazilië. In Europa werd koffie snel daarna volksdrank nummer 1. De plant geeft steenvruchten waarin zaden zitten. Deze worden gewassen, gedroogd en gebrand voordat we de kenmerkende koffieboon hebben. Het zijn dus eigenlijk geen bonen, maar zaden waarvan we koffie maken.

Smaak

We houden van koffie met name om de opwekkende werking van de drank. Dit is cafeïne, een stof die je bijvoorbeeld ook in cola vindt. Cafeïne zorgt voor een wakker gevoel en een hogere concentratie. Het goedje zit in de koffieplant om insecten te weren. Er zijn verschillende soorten koffieplanten waarvan de bonen net een andere smaak hebben. Het brandingsproces heeft ook invloed op de smaak. Hoe langer en heter je de boon brandt, hoe donkerder de koffie en hoe donkerder de smaak. En dan kun je daarna nog kiezen of je bijvoorbeeld espresso of filterkoffie maakt van de gemalen koffiebonen.

Duurzaam

In Nederland zijn we ons er inmiddels bewust van dat we duurzaam moeten omgaan met onze koffie. Veel plantages bieden onderbetaald werk. De werknemers moeten lange dagen maken en schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken. Daar moet verandering in komen. Daarom letten organisaties als Fair Trade en UTZ erop dat medewerkers beter betaald krijgen en dat planten niet met gif bespoten worden.