Snoep

Werkstukken en spreekbeurten

Je kent ongetwijfeld de gekleurde gummibeertjes. Wie heeft die snoepjes bedacht, denk je? En hoeveel drop eten we in Nederland per jaar?

Suikerwerk en gummibeertjes

Jij kent snoep al je hele leven, maar snoep heeft niet altijd bestaan. In de oertijd was er nog geen snoep. Mensen zagen in die tijd zoet fruit als snoepgoed. Blauwe bessen bijvoorbeeld waren voor hen toen wat drop nu voor ons is. Pas vanaf de zestiende eeuw werd van suiker voor het eerst snoep gemaakt. Het heette toen alleen nog geen snoep, maar suikerwerk. Het bekende snoepmerk Haribo is pas veel later opgezet: in 1920. Hans Riegel uit Duitsland zette dit bedrijf op, nadat hij een opleiding als snoepkoker had afgerond. Haribo is dan ook een afkorting van Hans Riegel Bonn. Wist je dat hij degene is die de bekende gekleurde gummibeertjes bedacht?

Speciale gelegenheden

Snoep wordt ook gebruikt voor speciale gelegenheden. Je snoept bijvoorbeeld op je verjaardagsfeestje. Voor feesten als Sinterklaas wordt speciaal snoepgoed gemaakt. Onder andere pepernoten, chocoladeletters en taaitaai zijn geliefde lekkernijen tijdens Sinterklaas. Ook bij een bar mitswa-viering wordt snoep gebruikt. Er wordt dan gevierd dat een joodse jongen dertien jaar is geworden. Dan gooien de vrouwen snoepjes naar de dertienjarige, nadat die voor het eerst de Thora-lezing heeft gedaan. 

Ongezond

Je hebt snoep niet nodig. Je kunt prima zonder snoep leven. Maar: toch eet haast iedereen het, omdat het zo lekker is. Als je te veel snoep eet, krijg je te veel suiker binnen. Suiker is energie voor je lichaam. Als je veel suiker binnenkrijgt, dan krijgt je lichaam door suiker te verbranden al genoeg energie. Je lichaam hoeft dan helemaal geen vet te verbranden. Het vet blijft dan gewoon in je lichaam zitten. Er gaat geen vet af, maar er komt wel elke dag een beetje vet bij. Daarom worden mensen vaak dik van te veel snoep. Van te veel suikers worden kinderen vaak ook heel druk.