Suiker

Werkstukken en spreekbeurten

Enig idee hoeveel kilo suiker we in Nederland per persoon per jaar eten? Gemiddeld is dat zo'n 32 kilo! Nederland staat hiermee wereldwijd in de top 3.

Vroeger

Bijna 600 jaar geleden had nog bijna niemand in West-Europa van suiker gehoord en gebruikte iedereen honing om eten en drinken zoet te maken. Pas in de 15e eeuw werd in tropische landen als Suriname suikerriet ontdekt. Slaven, die door Europeanen uit Afrika werden gehaald, werkten onder slechte omstandigheden op de suikerplantages. Zij oogsten het suikerriet en haalden de suiker eruit. Met grote handelsschepen werd de suiker naar Nederland gebracht.

Toen Andreas Sigmund in 1747 ontdekte dat je ook suiker uit suikerbieten kon halen, verdwenen de suikerplantages langzaam. Suikerbiet groeide namelijk ook in minder warme landen, zoals Nederland. De plantages waren niet langer meer nodig. In 1802 werd de eerste suikerbietfabriek geopend.

Suiker maken

Het is een lang proces om suiker uit een suikerbiet te halen. Na de oogst worden de bieten in de fabriek tot reepjes gesneden en in warm water gelegd. Hierdoor lost het suiker op in het water. Daarna moet dat water worden gefilterd, opnieuw worden verwarmd, gekookt en gecentrifugeerd. Uiteindelijk blijft er dan droge kristalsuiker over.

Producten

Suiker zit in heel veel producten. Ook in dingen waarvan je het niet verwacht, zoals chips. Dit noemen we toegevoegde suiker, omdat we ze er zelf aan hebben toegevoegd. Er zijn ook producten waar suiker inzit en waar we het niet zelf hebben toegevoegd, zoals fruit.

Energie

Suiker is niet heel gezond voor je. In suiker zitten geen vitamines of andere gezonde voedingstoffen. Je krijgt wel veel energie van suiker. Daarom kun je er maar beter niet te veel van eten, want van alle energie die je lichaam niet gebruikt, kun je dik worden. 

Ook bacteriën die in je mond leven zijn dol op suiker. Zij zetten deze om in zuren. Deze zuren zijn niet goed voor je tanden. Hier kan je gaatjes van krijgen. Veel suiker eten is dus slecht voor je tanden.