Thee
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Thee is naast koffie en water de meest gedronken drank ter wereld. Thee bestaat al erg lang, maar het bekende theezakje nog niet. Weet jij in welk jaar dat werd uitgevonden?
Hoe wordt thee gemaakt?
Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Deze plant groeit op theeplantages in Azië en Afrika. Vaak worden de blaadjes met de hand geplukt, maar soms ook met machines. Na het plukken gaan de blaadjes naar de fabriek. Daar worden ze gedroogd, gerold, gebroken en gemalen. En dan komen ze in jouw theezakje terecht!
Wie heeft thee uitgevonden?
Het verhaal gaat dat keizer Shen Nong uit China in 2737 voor Christus per ongeluk thee uitvond. Hij kookte water voordat hij het dronk, omdat hij dat hygiënischer vond. Er waaiden eens wat blaadjes van de theeplant in de waterketel en de keizer vond dat water toen erg lekker. Hij vond bovendien dat je er energie van kreeg en verklaarde de drank tot medicijn. Thee bevat ook inderdaad stoffen die goed zijn voor de gezondheid, zoals antioxidanten en polyfenolen. Het is niet zeker of het verhaal waar is, maar het is wel aannemelijk dat thee in China is ontstaan. Het theezakje werd pas veel later, in 1907, uitgevonden door de Amerikaanse theehandelaar Thomas Sullivan.
Nepthee en ijsthee
Er zijn heel veel verschillende soorten thee. Zwarte, groene en witte thee zijn echte theesoorten. Die worden gemaakt van blaadjes van de Camellia sinensis. Maar andere soorten noem je ook thee, terwijl ze van iets anders gemaakt zijn. Denk er maar eens over na. Kruidenthee wordt gemaakt van…? Precies, kruiden! En muntthee van blaadjes van de muntplant en rooibosthee van blaadjes van de rooibosstruik. Thee met een fruitsmaakje is vaak gemaakt van gedroogde vruchten, soms gemengd met wat zwarte thee. Nepthee zou je dus eigenlijk kunnen zeggen. Wel worden alle soorten op dezelfde manier bereid: je doet de blaadjes in gloeiend heet water. Daardoor worden ze week en krijg je de drank die we thee noemen.
IJsthee wordt soms wel en soms niet van echte thee gemaakt. Maar het valt niet onder de categorie thee, want het is een frisdrank en bevat veel suiker. Een kop thee zonder suikerklontje erin bevat geen calorieën en een glas ijsthee bevat zo’n 50 calorieën.
Theedrinkers over de hele wereld
De meeste thee wordt gemaakt in China, India en Sri Lanka in Azië. Misschien heb je weleens gehoord van ceylonthee. Die komt uit Sri Lanka, dat land heette vroeger Ceylon. In die landen zijn ze dan ook dol op thee. Maar ook in de rest van de wereld zijn veel theedrinkers. In Nederland kennen we thee sinds de zeventiende eeuw. De Nederlandse handelsonderneming Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) dreef handel met Azië en bracht toen thee mee naar Europa. We drinken het inmiddels in allerlei verschillende smaakjes en nemen er het liefst lekker een koekje bij. Nederlanders drinken gemiddeld twee koppen thee per dag.
In India drinken mensen thee met melk, suiker en kruiden erin. In Japan vinden ze vooral groene thee erg lekker en bestaat er zelfs een speciale theeceremonie. In Engeland houden ze van sterke thee. Dat krijg je als je het theezakje langer in het water laat hangen. De thee wordt dan donkerder en smaakt bitterder. Bij een high tea, die we ook in Nederland kennen, worden er zoete en hartige lekkernijen bij de thee gegeten. In Marokko wordt vaak muntthee gedronken en maken ze de thee met veel suiker mierzoet. Smaken verschillen dus!
Boeken
-
Alex Woolf
-
Vitataal
-
Anja Wiersma
Puur thee; telen-zetten-drinken
Veerle Stoffels
-
Margaret Hynes
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv
Wat gebeurt er bij thee- en koffiezetten?
bron: Schooltv/Beeldbank
Wat zijn de korreltjes in je thee?
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas
-
bron: Schooltv/Keuringsdienst van Waarde in de klas