Vlees

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij van biefstuk? Of heb je liever een hamburger? In Nederland wordt veel vlees gegeten. Maar hoe wordt vlees eigenlijk gemaakt?

Vlees wordt gemaakt van dieren. In Nederland zijn dit vaak koeien, varkens of kippen. Maar ook andere dieren worden gegeten, zoals schapen, konijnen en paarden. Het verschilt per land welke dieren er worden gegeten.

Slacht

In Nederland leven de dieren vaak eerst in een stal. Daar worden ze gevoerd en verzorgd. Als ze groot genoeg zijn, worden de
dieren naar de slachterij of naar de slager gebracht. Daar worden de dieren geslacht. Vervolgens worden ze in grote stukken verdeeld en naar slagerijen gebracht. In de slagerij worden de stukken vlees bewerkt tot bijvoorbeeld ham, biefstuk of worst.

Soorten vlees

Mensen eten verschillende soorten vlees. Zo is er rood vlees en wit vlees. Rood vlees komt bijvoorbeeld van koeien en varkens. Wit vlees komt vaak van kip en andere vogels. Meestal eten we de spieren van dieren. Soms worden ook organen gegeten. Denk bijvoorbeeld aan leverworst. Die is gemaakt van lever.

Vlees kan onbewerkt of bewerkt zijn. Onbewerkt vlees is vlees waaraan niets is toegevoegd of veranderd. Daarbij kun je denken aan biefstuk of kipfilet. Aan bewerkt vlees is wel iets toegevoegd of veranderd, bijvoorbeeld bij knakworsten of hamburgers.

Geen vlees eten

Er zijn mensen die geen vlees eten. Zij zijn vegetariĆ«r of veganist. Sommige mensen eten geen vlees omdat het niet mag van hun geloof, of omdat ze het zielig vinden voor de dieren. Ook eten sommige mensen geen vlees omdat ze het slecht vinden voor het milieu. Dieren in stallen verbruiken namelijk veel water en voedsel. Deze mensen eten vaak vleesvervangers. Dit is voedsel dat lijkt op vlees maar er zit geen vlees is, wel bijvoorbeeld eiwit en tarwe. Deze vleesvervangers zijn bedoeld om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen ondanks dat iemand geen vlees eet. 

Gezondheid

In vlees zitten gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Toch is niet al het vlees even gezond. Vooral bewerkt vlees is vaak minder gezond. Er zit bijvoorbeeld veel zout in. Ook kun je ziek worden als je rauw vlees eet of als je te veel vlees eet.