Zout

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat zout onder de grond verstopt zit en dat het ook uit zeewater wordt gehaald? Er moet veel gebeuren voordat jij zout over je gebakken ei kunt strooien!

Onder de grond

Zout zit honderden meters in de grond, soms op wel 3 kilometer diepte. In Nederland is dat bijvoorbeeld het geval in Overijssel, in de buurt van Hengelo. Daar staan speciale zouthuisjes, waarin via een dikke buis zout water wordt opgepompt. Eenmaal boven de grond zorgen machines ervoor dat het zout van het water wordt gescheiden. Het zout wordt vervolgens schoongemaakt. Dat heet raffineren. Tot slot wordt het zout gedroogd. Je kunt het dan meteen gebruiken.

Uit de zee

Je weet waarschijnlijk wel dat zeewater heel zout is. In landen die aan de Middellandse Zee grenzen, wordt dit zout opgevangen. Het zeewater wordt daar op speciale plekken verdampt door de zon. Uiteindelijk blijft het zout liggen. Ook dan kun je het meteen gebruiken. 

Zout in voeding

Je lichaam heeft zout nodig. Als je gezond eet, krijg je vanzelf genoeg zout binnen. Als je te weinig zout eet, kun je een slap gevoel krijgen en moe worden. Dit gebeurt niet zo gauw, alleen als het heel warm is of als je te weinig water drinkt. Je verliest dan zout omdat je zweet. Als je iets zouts eet, voel je je snel weer beter. Maar je kunt ook te veel zout binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als je altijd veel zout bij je eten doet of vaak kant-en-klaarvoedsel uit de supermarkt eet. Hier zit meestal veel zout in. Als je te veel zout eet, is dat niet goed voor je hart en bloedvaten. Daar kun je ziek van worden. Door zelf te koken eet je vaak veel minder zout.

Strooizout

Zout wordt niet alleen gebruikt om te eten. Het helpt ook tegen gladheid op de weg, bijvoorbeeld als het gesneeuwd heeft. Je hebt vast weleens een strooiwagen zien rijden in de winter. Een strooiwagen strooit zout op de weg. Zout zorgt ervoor dat sneeuw en ijs op de weg smelten, waardoor het minder glad wordt.