Anne Frank

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens van Anne Frank gehoord. Misschien heb je zelfs haar dagboek gelezen. Kijk verder om je geheugen op te frissen over wie zij ook alweer was en in welke situatie ze het dagboek schreef.

Tweede Wereldoorlog

In Duitsland kwamen in 1933 de nationaal-socialisten aan de macht. Ze worden nazi's genoemd. Zij gaven de Joden de schuld van de werkloosheid in Duitsland. Het was voor Joden niet veilig in Duitsland. Anne Frank woonde toen nog met haar familie in Duitsland. Haar vader zocht werk in Nederland. Zij verhuisden toen naar Amsterdam. Maar in 1940 bezette Duitsland Nederland. Het was toen ook oorlog in Nederland. Joodse mensen moesten een Jodenster dragen. Ze mochten niet meer naar restaurants en hun kinderen moesten naar aparte scholen. Duitse soldaten pakten Joodse mensen op. Dit heette een razzia.

Het Achterhuis

Veel Joden probeerden onder te duiken: ze verstopten zich. Miep Gies was de secretaresse van Anne's vader. Zij hielp de familie Frank met onderduiken. De familie verstopte zich in een huis achter het kantoor van Anne's vader. Dit was het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Niemand mocht weten dat er mensen in het pand waren. Ze moesten daarom heel stil zijn. In augustus 1944 werden ze verraden en gearresteerd. Via het kamp Westerbork kwam Anne in een concentratiekamp in Polen. In het voorjaar van 1945 overleden Anne en haar zus Margot in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Ook Anne's moeder overleefde de oorlog niet. Meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders stierven in de oorlog. In heel Europa waren dat zes miljoen Joden. Hitler haatte niet alleen Joden. Hij had ook een hekel aan zigeuners, gehandicapten en homo's. Ook zij werden vermoord.

Dagboek

Anne vond het vreselijk dat ze nooit naar buiten mocht. Ze fantaseerde over wat ze na de oorlog wilde doen. Al die gedachten schreef ze op in een dagboek dat ze Kitty noemde. Ze schreef bijvoorbeeld dat ze na de oorlog schrijfster wilde worden. Na de oorlog vond iemand het dagboek van Anne. In 1947 werd het uitgegeven. De titel is: Het Achterhuis. Het is een ontroerend boek met de dromen en gedachten van een ondergedoken meisje van veertien jaar. In de hele wereld wordt dit boek nog steeds gelezen. Ook zijn er al veel films en toneelstukken over het leven van Anne Frank verschenen.