Anne Frank

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens van Anne Frank gehoord. Misschien heb je zelfs haar dagboek gelezen. Kijk verder om je geheugen op te frissen over wie zij ook alweer was en in welke situatie ze het dagboek schreef.

Tweede Wereldoorlog

In Duitsland kwamen in 1933 de nazi's (nationaal-socialisten) aan de macht. Zij gaven de Joden de schuld van de werkloosheid in Duitsland en daarom was het er voor Joden niet veilig. Anne Frank woonde toen nog met haar familie in Duitsland, maar omdat haar vader werk zocht in Nederland verhuisden ze naar Amsterdam. In 1940 bezette Duitsland Nederland en vanaf toen was het hier ook oorlog. Joodse mensen moesten een Jodenster dragen. Ze mochten niet meer naar restaurants en hun kinderen moesten naar aparte scholen. Duitse soldaten pakten Joodse mensen op tijdens een razzia.

Het Achterhuis

Veel Joden wilden zich verstoppen voor de Duitsers en gingen onderduiken. Miep Gies, de secretaresse van Annes vader, hielp de familie Frank met onderduiken in een huis achter het kantoor van Annes vader. Dit was het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Niemand mocht weten dat er mensen in het pand waren en daarom moesten ze heel stil zijn, vooral overdag.

Concentratiekamp

In augustus 1944 werden ze verraden en gearresteerd. Via de kampen Westerbork (Nederland) en Auschwitz (Polen) kwamen Anne en haar zus Margot aan in het concentratiekamp Bergen-Belsen (Duitsland). In het voorjaar van 1945 overleden Anne en Margot aan de ziekte vlektyfus. Ook Annes moeder overleefde de oorlog niet. Meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders stierven in de oorlog. In heel Europa waren dat zes miljoen Joden. Hitler haatte niet alleen Joden. Hij had ook een hekel aan zigeuners, gehandicapten en homo's. Ook zij werden vermoord.

Het dagboek van Anne Frank

Anne vond het vreselijk dat ze nooit naar buiten mocht. Ze fantaseerde over wat ze na de oorlog wilde doen. Al die gedachten schreef ze op in een dagboek dat ze Kitty noemde. Ze schreef bijvoorbeeld dat ze na de oorlog schrijfster wilde worden. Na de oorlog vond Miep het dagboek van Anne. Zij gaf het aan Otto Frank, de vader van Anne, die de oorlog had overleefd. In 1947 werd het uitgegeven. De titel is: Het Achterhuis. Het is een ontroerend boek met de dromen en gedachten van een ondergedoken meisje van veertien jaar. In de hele wereld wordt dit boek nog steeds gelezen. Ook zijn er al veel films en toneelstukken over het leven van Anne Frank verschenen.