Eerste Wereldoorlog

Werkstukken en spreekbeurten

Van 1914 tot 1918 werd Europa verscheurd door de Eerste Wereldoorlog. Bijna alle Europese landen deden mee. Nederland ook?

Oostenrijkse kroonprins vermoord

In 1914 stonden twee groepen landen tegenover elkaar:

  1. de Centralen: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije
  2. de Geallieerden: Servië, Rusland, Frankrijk en Engeland

Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand vermoord. Daarvoor was er ook al van alles misgegaan, maar toen de moord werd gepleegd, werd het echt ruzie. De Eerste Wereldoorlog brak uit.

Loopgravenoorlog

Soldaten van beide partijen maakten loopgraven. Van daaruit beschoten ze elkaar. Dat kon wel maanden duren. Gifgas was een nieuw wapen. Het zorgde voor veel slachtoffers. Ook tanks werden voor het eerst gebruikt. Er zijn miljoenen soldaten omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 1917 vochten de Verenigde Staten mee met de Geallieerden. Duitsland vroeg in november 1918 om een wapenstilstand, omdat het merkte dat het niet opgewassen was tegen zo veel soldaten. De oorlog eindigde. De Centralen hadden verloren.

Nederland neutraal

De Nederlandse regering stelde zich neutraal op. Dit betekent dat Nederland geen partij koos. Nederland deed dus niet mee aan de oorlog. Maar het was toch een angstige situatie, zo'n grote oorlog zo dichtbij. Daarom stond het Nederlandse leger wel klaar om ons land te verdedigen.

Economie

De economie had zwaar te lijden onder de oorlog. Nederlandse schepen werden ook met raketten bestookt. De handel over zee kwam daardoor stil te liggen. Hierdoor raakten veel mensen hun werk kwijt. Er werd ook veel minder voedsel aangevoerd. Dat werd een probleem toen er tienduizenden vluchtelingen uit België kwamen. Dit land was wel bij de oorlog betrokken. Iedereen kreeg toen afgepaste hoeveelheden eten uitgereikt van de regering.