Germanen

Werkstukken en spreekbeurten

Romeinen waren geen lieverdjes, maar Germanen ook niet. Ze streden vaak tegen elkaar. Germanen hielden van ... bier! Wil jij weleens wat meer over de Germanen te weten komen?

Boerderijen

De Germanen zijn de stammen en volken die tweeduizend jaar geleden in West- en Noord-Europa woonden. De verschillende volken en stammen die onder de Germanen vielen, spraken een Germaanse taal. Voorbeelden van Germaanse talen die nu nog worden gesproken zijn het Nederlands, het Fries, het Engels en het Zweeds. Het Germaanse volk woonde in houten boerderijen en verbouwde producten als koolraap, granen en groenten. Van het graan maakten ze bier. Dit was een belangrijk drankje voor de Germanen.

Geen lieverdjes

De Germanen waren geen lieverdjes. Germaanse mannen waren ruige kerels. De Germanen werden vaak door de Romeinen aangevallen, die hun woongebied probeerden te veroveren. Maar de Germanen en de Friezen waren te sterk voor de Romeinen. De Romeinen kwamen dus nooit verder dan de Rijn, want daar leefden de Germanen.

Romeinen

Door de Germanen kwam er een einde aan het Romeinse Rijk. Wat wij nu over de Germanen weten, is opgeschreven door Romeinse schrijvers. De Germanen leefden vooral van de landbouw. Ze waren goed in het maken van wollen kleding. Ook konden ze goed wapens en werktuigen smeden.

Geloof

Het Walhalla is een soort paradijs, vergelijkbaar met de hemel. De Germanen geloofden sterk in een leven na de dood. Wie als dappere krijger sneuvelde, mocht volgens het geloof van de Germanen naar het Walhalla. De god Wodan was de schepper van deze hemel. De Germanen geloofden niet alleen in Wodan, maar ook in andere goden en godinnen. Wodan was wel de belangrijkste god. Vanaf ongeveer het jaar 700 namen veel Germanen een andere godsdienst aan: het christendom. Langzaam maar zeker werden de Germaanse goden vergeten.