Grachtengordel

Werkstukken en spreekbeurten

Amsterdam is beroemd om haar grachten. Hoe is de grachtengordel ontstaan?

Gouden Eeuw

Het ging goed met Amsterdam in de zeventiende eeuw. Deze eeuw wordt daarom wel de Gouden Eeuw genoemd. In de handel en scheepvaart werd veel geld verdiend. Werk was er volop. Daarom verhuisden veel mensen naar Amsterdam. De stad raakte hierdoor overvol.

Uitbreiding

De bestuurders maakten plannen voor uitbreiding. De stad bestond uit een wirwar van straten en steegjes. Woningen en bedrijven waren kriskras door elkaar gebouwd. Het was er vies en het stonk er vaak. In het nieuwe gedeelte wilden de bestuurders het anders aanpakken. Door rechte straten aan te leggen, werd het minder rommelig. Vieze en stinkende bedrijven werden naar de rand van de stad verbannen.

Gouden Bocht

Met de uitbreiding van de stad werd in 1613 begonnen. Een gordel van grachten rond het oude centrum werd eerst aangelegd. Deze bestaat uit de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. Daar werden deftige huizen gebouwd voor rijke mensen. De Gouden Bocht is een beroemd stuk van de Herengracht. Daar stonden de allermooiste huizen.

Jordaan

Ten westen van de grachtengordel werd een gebied voor scheepswerven aangelegd. Ook werd er een hele nieuwe woonwijk gebouwd, de Jordaan. Deze buurt was voor de minder rijke mensen. Naast woningen waren er ook kleine bedrijfjes gevestigd.

Typisch Hollands

In 1662 was de grachtengordel klaar. Het centrum van Amsterdam kreeg toen de vorm die het nog steeds heeft. De grachtengordel is een typisch voorbeeld van Hollandse stedenbouw. De dichter en geleerde Hugo de Groot heeft Amsterdam zien groeien. Hij kwam vaak in de stad. Veel van zijn boeken werden er gedrukt.