Grieken

Werkstukken en spreekbeurten

Je vindt veel resten uit de oudheid in Griekenland. Stukken van tempels en pilaren van paleizen. De oude Grieken waren uitstekende bouwers. Het moet er vroeger prachtig hebben uitgezien, denk je ook niet?

Griekse oudheid

Als er nu over 'de Grieken' gepraat wordt, gaat het over de hedendaagse inwoners van Griekenland. Maar er zijn ook de 'oude Grieken' die stammen uit de Griekse oudheid. Veel belangrijke ontdekkingen komen uit die tijd. Denk maar aan filosofie en het theater.

Olympische Spelen

Griekenland was heel vroeger een rijk en bijzonder land. De Grieken droegen in de oudheid allemaal een tuniek. En ze deden heel veel aan sport. Het internationale sportevenement Olympische Spelen is door de oude Grieken bedacht! De originele Olympische Spelen werden gehouden in de oude Griekse stad Olympia.

Geloof

De oude Grieken geloofden in veel goden en godinnen. Voor al deze goden werden de prachtigste tempels gemaakt. Hierin konden de goden wonen. De twaalf belangrijkste goden woonden op de hoogste berg in Griekenland: de Olympus. Bijvoorbeeld oppergod Zeus heerste vanaf deze berg. De goden mochten niet boos worden. Daarom brachten de Grieken eten en drinken naar de tempels. Daarna gingen ze zich wassen en bidden.

Prachtige tempels

De Grieken waren heel goed in het bouwen van die tempels. In deze imposante tempels woonden hun goden en zij verdienden de beste woningen. De Grieken kenden drie soorten bouwkunst: Korintisch, Ionisch en Dorisch. Elk had een eigen stijl zuil (pilaar). Deze steunden de bovenste delen van de tempels. Dorische zuilen zijn zwaar en simpel. Ionische zuilen zijn slank en gekruld van boven. Korintische zuilen zijn boven versierd in de vorm van acanthusbladeren. De beroemdste tempel in Griekenland is het Parthenon. Deze kun je bewonderen in de Griekse hoofdstad Athene op de Akropolis (een hoge tafelberg). Het was de tempel voor Athena Parthenos, die de beschermgodin was van de stad.