Hiërogliefen

Werkstukken en spreekbeurten

Gebruik jij weleens geheimtaal met je vrienden of vriendinnen? Iets wat alleen jullie begrijpen en niemand anders kan ontcijferen? Hiërogliefen zijn nog veel ingewikkelder!

Hiërogliefen

Wij gebruiken de 26 letters uit ons alfabet als we een tekst schrijven. De oude Egyptenaren gebruikten hiërogliefen: tekens en kleine tekeningen van mensen, dieren, planten en dingen. Ze gebruikten wel zo'n 750 afbeeldingen! Je kunt je voorstellen dat het dus geen gemakkelijk schrift was om te leren; laat staan om het duizenden jaren later te ontcijferen. Dat lukte uiteindelijk een Franse taalkundige.

3000 voor Christus

Toen Egypte rond 3000 voor Christus een koninkrijk werd, gingen de Egyptenaren voor het eerst in hiërogliefen schrijven. Rond 450 na Christus gebeurde dat voor het laatst. Het werd langzaamaan vervangen door het Grieks en nog later door het Arabisch. De Egyptenaren gebruikten het ingewikkelde hiërogliefenschrift voornamelijk voor officiële en godsdienstige teksten.

Papyrus

In het Grieks betekent hieros heilig en glyphoi groeven. De oude Egyptenaren zelf noemden hiërogliefen ook wel: heilige ingekraste tekens. Ze graveerden de belangrijke teksten namelijk vaak in steen. Er werd ook geschreven op papyrus. Papyrus is een soort papier dat werd gemaakt van riet dat langs de Nijl groeit. Papyrus was kostbaar en werd vooral gebruikt om belangrijke teksten op te schrijven. Door het droge klimaat is de papyrus goed bewaard gebleven. Er zijn veel documenten gevonden, van boodschappenbriefjes tot brieven en koninklijke besluiten. Aan de binnenkant van Egyptische grafkamers zijn ook veel teksten gevonden. Hierdoor zijn we veel over de Egyptenaren te weten gekomen.