Hugo de Groot
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Hugo de Groot was een belangrijk Nederlands rechtsgeleerde en politicus die leefde rond 1600. Zijn boeken over rechten zijn nu nog steeds belangrijk. Maar misschien is hij wel nog bekender als de man die op 22 maart 1621 in een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein.
Staatsgevangenis
Slot Loevestein, een mooi kasteel en fort in de gemeente Zaltbommel, was in die tijd een staatsgevangenis. Hugo de Groot moest daar naartoe, omdat hij ruzie had met prins Maurits van Oranje.
Oorlog
Nederland was verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog. Nederland maakte toen deel uit van het koninkrijk van Spanje, maar eigenlijk wilde Nederland liever onafhankelijk zijn. Prins Maurits wilde daarom graag doorvechten tegen Spanje, terwijl Hugo de Groot juist vrede wilde.
Maar dat was nog niet alles. Toen er tijdens de oorlog een periode van vrede was, brak er in Nederland een religieuze strijd uit tussen twee groepen: de tolerante remonstranten en de orthodoxe contraremonstranten. Ook nu waren prins Maurits en Hugo de Groot het niet met elkaar eens. Maurits van Oranje stond aan de kant van de contraremonstranten, terwijl Hugo de Groot de remonstranten steunde. De prins pikte het niet langer en liet Hugo de Groot, samen met nog een aantal andere belangrijke personen, arresteren.
Levenslang
Hugo de Groot kreeg een levenslange gevangenisstraf op Slot Loevestein. Daar mocht hij boeken lezen, en ook zijn vrouw en zijn dienstmeisje mochten op het slot wonen. Klinkt niet echt als een straf, maar een vakantie was het ook niet. Het eten was erg slecht en hij had geen vrijheid meer.
Heel lang heeft Hugo de Groot niet op het slot gewoond. Hij werd ziek en omdat hij geen hulp kreeg, verzon zijn vrouw een list. De boeken die Hugo las, werden naar hem toegebracht in een grote kist. In het begin werd die kist vaak gecontroleerd door bewakers, maar omdat er toch nooit wat anders in zat dan boeken, stopten ze daar mee.
Ontsnapping in boekenkist
Dat bracht zijn vrouw, Maria van Reigersberch, op een idee. Zij was het die het wereldberoemde ontsnappingsplan bedacht. De boeken uit de kist legde ze in het bed van haar man, waardoor het leek of Hugo gewoon in zijn bed lag. Maar eigenlijk zat Hugo, gekleed in niets anders dan zijn ondergoed, in de grote houten kist.
De bewakers hadden niets door en brachten Hugo naar buiten. Hij vluchtte eerst naar Gorinchem en daarna naar Frankrijk, waar hij de ambassadeur van de Zweedse koningin werd.
Wonderkind
Hugo de Groot werd geboren in 1583 in Delft. Al snel was duidelijk dat hij een bijzonder kind was. Hij kon op zijn achtste namelijk al Latijn en toen hij elf was, ging hij naar de universiteit. Vijf jaar later, op zijn zestiende, werd hij al advocaat. Echt een wonderkind.
Boeken
Tijdens zijn leven schreef Hugo de Groot een aantal belangrijke boeken over rechten. Diverse ideeën van Hugo zijn nu nog steeds heel belangrijk en worden honderden jaren later nog steeds gebruikt.
Schipbreuk
Hugo de Groot overleed in 1645. Zijn schip, dat onderweg was van Zweden naar Frankrijk, zonk. Hugo de Groot overleefde de schipbreuk niet. Uiteindelijk werd Hugo de Groot begraven in de Grote Kerk in Delft.
Boeken
-
De canon van Nederland
-
Van tijd tot tijd
-
Van hunebed tot planetarium
Robbert Damen
-
Gouden Eeuw
Aant-Jelle Soepboer, Richard Zuiderveld
Filmpjes
-
Canon - Hugo de Groot
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Canonclip: Hugo de Groot
bron: YouTube/Canon van Nederland
-
Hugo de Groot: belangrijk politicus en geleerde
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Hugo de Groot (1583-1645) - Delft, Nederland
bron: YouTube/Letterkundig Museum
-
De Tachtigjarige Oorlog
bron: Schooltv/Vroeger was het anders
Meer over Hugo de Groot op andere sites
-
Wikipedia
Uitgebreide informatie over Hugo de Groot.
-
Slot Loevestein
Kort verhaal over Hugo de Groot.
-
Canon van Nederland
Informatie over de levensloop van Hugo de Groot.
-
NPO Focus
Wie was Hugo de Groot?
-
Wikipedia
Informatie over Maurits van Oranje.
-
Wikipedia
Informatie over de Tachtigjarige Oorlog.